Manifestatiile din Ucraina in favoarea integrarii europene se asemana cu o "lovitura de stat", afirma premierul Mikola Azarov, dupa o intrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Ceea ce se intampla prezinta semnele unei lovituri de stat. Este ceva foarte grav. Noi avem rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa creada ca totul le este permis", a spus Azarov.
"Manifestatiile au devenit necontrolabile pentru ca instigatorii folosesc metode ilegale. Politicienii care s-au raliat acestor actiuni au radicalizat situatia", a spus Azarov.

Riscul de creditare al Ucrainei a crescut la cel mai ridicat nivel din Europa

Obligatiunile Ucrainei s-au prabusit, randamentul acestora a atins un nivel record, iar riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, dupa ce autoritatile de la Kiev au folosit forta pentru a dispersa protestatarii care il contesta pe presedintele Viktor Ianukovici, relateaza Bloomberg.
Randamentul obligatiunilor denominate in dolari, cu maturitate in 2014, a crescut cu 2,74 puncte procentuale, la 19,34%, fata de o medie de 8,52% inregistrata de la emiterea acestora in august 2012 si un minim absolut de 5,34% atins in luna martie.
Costul asigurarii obligatiunilor Ucrainei prin CDS-uri a urcat cu 0,81 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, devenind cel mai scump din Europa, inaintea celui inregistrat de Cipru.
Detinatorii de obligatiuni sunt ingrijorati ca Ucraina, care trebuie sa ramburseze datorii de 15,3 miliarde de dolari in urmatorii doi ani si a suspendat negocierile cu FMI, va avea probleme sa isi respecte obligatiile financiare.
Oponentii lui Ianukovici incearca sa blocheze cladirile guvernamentale si vor sa declanseze o greva nationala, dupa ce presedintele a refuzat sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana, optand in schimb pentru legaturi mai stranse cu Rusia.
Cel putin 109 persoane au fost spitalizate in urma ciocnirilor de noaptea trecuta dintre politie si protestatari, potrivit unui comunicat al guvernului.
"Instabilitatea este principalul factor care sperie investitorii. Nu se stie cum vor evolua evenimentele, este neclar care va fi solutia, ceea ce este cel mai rau lucru pentru detinatorii de obligatiuni", a declarat Ilia Mozgovoi, director la Allianz Investments in Moscova.
Guvernatorul bancii centrale a Ucrainei, Ihor Sorkin, a afirmat intr-o postare video pe site-ul institutiei ca aceasta isi va creste prezenta pe piata monetara, pentru pastrarea echilibrului si reducerea riscurilor.
Sorkin a cerut populatiei sa isi pastreze increderea in bancile tarii si in siguranta depozitelor lor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri