Rata obezitatii este in crestere la nivel mondial, insa accelereaza in tarile sarace comparativ cu cele bogate. Asta este concluzia unui studiu despre obezitate in intreaga lume realizat de un institut din SUA, in topul caruia este inclusa si Romania printre tarile sarace si obeze, scrie Huffington Post.

"Obezitatea, alaturi de consumul excesiv de grasimi si sare, este legata de rata cresterii, la nivel global, a bolilor cronice netransmisibile cum ar fi cancerul, diabetul, bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale", dezvaluie studiul.

Cercetatorii au descoperit ca Africa de Nord, Orientul Mijlociu si America Latina au acum aproape acelasi procent de persoane supraponderale sau obeze ca in Europa. Autorii au studiat costurile dietei specifice si dietei sanatoase din intreaga lume si au constatat ca, in tarile mai sarace, dietele sanatoase au fost inaccesibile pentru o mare parte a populatiei. In plus, oamenii de stiinta au aflat ca rata obezitatii s-a triplat in tarile dezvoltate intre 1998 si 2008 si ca a crescut cu 1,7% in tarile cu venituri foarte mari..

"In Africa de Sud, de exemplu, o dieta sanatoasa ar costa 69% mai mult decat o dieta specifica din Africa de Sud", sustin cercetatorii, potrivit carora pentru gospodariile sarace o dieta sanatoasa ar costa 30% din veniturile lor totale.

Totusi, in tarile bogate, o dieta sanatoasa este o prioritate mare si inclusiv oamenii cu venituri mici acorda atentie calitatii unei diete si dau bani pe fructe si legume proaspete, pentru a preveni obezitatea.

Chiar si asa, tarile sarace devin tot mai "nesanatoase", iar topul despre obezitate intocmit de realizatorii studiului arata ca Romania se afla pe locul 8 la consumul real de produse de origine animala, de altfel, mult mai ridicat decat cel estimat. Asta inseamna ca in tara noastra sunt consumate zilnic 998 grame de produse de origine animala pe cap de locuitor (in mod real), in loc de un consum estimat de 672 de grame de produse de origine animala pe cap de locuitor.

Studiul mentioneaza ca "in ianuarie 2010, Romania a propus o taxa pe produse fast-food, bauturi carbogazoase si dulciuri, cu obiectivul de a crestere veniturile pentru fondurile programelor de sanatate, dar taxa nu a fost niciodata implementata", spre o deosebire de SUA, unde taxa a fost aplicata in 30 de state.

Pe locul 1 se afla Lituania, cu un consum real de 1.352 grame de produse de origine animala pe cap de locuitor, cu 587 grame mai mult decat consumul estimat. Topul continua cu Sudan (550-consum real/160-consum estimat), Mauritania (545, in loc de 159), Mongolia (680, in loc de 305), Argentina (866, in loc de 496), Albania (947, in loc de 580), Dominica (861, in loc de 530), Capul Verde (541, in loc de 233) si Pakistan (541, in loc de 243).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri