Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro, scrie Mediafax.

Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout. Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.

Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.

Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.

Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au inchis joi la cel mai ridicat nivel din mai 2008, in timp ce moneda euro este aproape de maximul ultimilor patru ani fata de dolar. Revenirea Greciei pe piete ar avea semnificatie simbolica, dupa patru ani de criza care a rasturnat guverne, a impins Europa in recesiune, cu somaj de peste 12%, si a generat discutii despre destramarea zonei euro.

"Piata are foarte multa incredere. Stiu ca BCE ii va sustine", comenteaza pentru Bloomberg un director de investitii de la fondul AllianceBernstein Holding, Londra, cu active de 446 miliarde de dolari. Presedintele BCE, Mario Draghi, a promis in toamna anului 2012 ca va face orice este necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro, punand capat astfel speculatiilor despre ruperea blocului monetar sau a Uniunii Europene.
Fonduri precum BlackRock sau Franklin Templeton au inregistrat anul trecut castiguri semnificative pariind pe obligatiunile statelor de la periferia zonei euro.

Randamentul mediu al obligatiunilor statelor din zona euro a atins in aceasta saptamana 2,55%, nivel mai redus fata de costurile de finantare anterioare crizei financiare globale, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.
La finele anului 2011, costurile de finantare ale statelor de la periferia zonei euro se apropiau de 10%. Criza a avut repercusiuni la nivel global: la New York, fondul de investitii MF Global Holdings s-a prabusit dupa aparitia unor informatii privind expunerea uriasa pe datoriile tarilor din zona euro.

Randamentul mediu al obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani emise de guvernul irlandez a atins marti pe piata secundara nivelul de 3,25%, cel mai redus din ultimii opt ani. Diferenta dintre costul de finantare al Irlandei si cel al Germaniei a coborat astfel la 1,35 puncte procentuale, fata de peste 11,5 puncte la jumatatea lui 2011. In cazul Portugaliei, randamentul de referinta la 5 ani a scazut joi la 3,91%, cel mai redus nivel din 2010.

In pofida aparentei reveniri a pietelor financiare, economia europeana nu a depasit inca momentul de criza. Economistii anticipeaza ca Produsul Intern Brut al zonei euro va creste in acest an cu numai 1%, fata de o rata de expansiune de 2,6% anticipata pentru Statele Unite. Totodata, somajul se mentine la aproximativ 12%, fata de putin peste 7% in 2008.

"In ultimele 24 de luni a avut loc o reducere progresiva a perceptiei de risc si trecem treptat de la frica la lacomie. Reducerea perceptiei de risc si euforia din piata conduc la o reevaluare a sectoarelor economice si a tarilor care au fost penalizate cel mai dur in timpul crizei datoriilor de stat", a explicat un manager de active de la firma JCI Capital.

Moneda euro se tranzactioneaza joi la 1,3603 dolari, dupa ce a atins pe 27 decembrie cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de 1,3983 dolari. Companiile din zona euro beneficiaza de asemenea de revenirea pietelor, reusind sa gaseasca cu mai multa usurinta finantare si chiar investitori. Pe piata obligatiunilor, companiile industriale platesc cu numai 4,5 puncte de baza (0,045 puncte procentuale) mai mult decat bancile, fata de o diferenta de pana la 70 de puncte de baza in noiembrie 2011, la varful crizei.

Totodata, companiile puternic indatorate au castigat astfel timp pentru implementarea unor programe de restructurare. Compania spaniola de constructii FCC, aflata pe pierdere cu datorii de 6 miliarde euro, a atras recent actionari de renume. Miliardarii George Soros si Bill Gates au investit in constructorul spaniol, iar FCC a anuntat miercuri ca 95% dintre creditori au acceptat sa prelungeasca cu doua luni scadenta imprumuturilor pentru a permite companiei sa-si refinanteze datoriile.

Intre timp, obligatiunile de stat ale Greciei au crescut in valoare cu 370% de la momentul interventiei lui Mario Draghi din toamna anului 2012. Titlurile Irlandei s-au apreciat cu 27% in aceeasi perioada, iar obligatiunile Portugaliei cu 42%. Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale grecesti cu maturitatea la 10 ani a scazut pe piata secundara la 7,6%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, fata de un maxim de 44% inregistrat in martie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri