Moscova a anuntat ca sustine OSCE in vederea diminuarii tensiunii in Ucraina, unde separatistii din estul tarii au cerut luni anexarea teritoriului pe care se afla la Rusia, inainte de sosirea la Kiev, marti, a sefului diplomatiei Germaniei, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Presedintele rus Vladimir Putin "sustine" medierea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in vederea unei "dezescaladari" a crizei din Ucraina, a anuntat OSCE, dupa o convorbire telefonica intre presedintele organizatiei, elvetianul Didier Burkhalter, si Putin.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier urmeaza sa efectueze marti o vizita in Ucraina, menita sa sustina "dialogul national" intre Guvernul de la Kiev si separatistii prorusi din estul tarii.

El urmeaza sa efectueze o vizita atat la Kiev, unde se va intalni cu premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk, cat si in estul prorus al tarii, cu scopul de a sustine eforturile OSCE, potrivit purtatorului sau de cuvant.

Iateniuk va pleca ulterior la Bruxelles, la Comisia Europeana (CE), pentru examinarea unor masuri de sustinere a Kievului.

Luni, la mai putin de o zi dupa organizarea dublului referendum privind independenta, denuntat ca "ilegal" de catre Kiev si Occident, insurgentii nu au pierdut timpul si au proclamat "suveranitatea" regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, plasandu-se sub aripa Moscovei, asa cum a facut Crimeea in martie.

"Noi, poporul republicii populare Donetk declaram ca republica devine de-acum un stat suveran", a declarat in fata presei unul dintre liderii separatisti de la Donetk, Denis Pusilin, citind solemn o declaratie.

"Pentru restabilirea dreptatii istorice, cerem Rusiei sa examineze o alipire a republicii Donetk la Federatia rusa", a continuat el.
Rezultatele acestei consultari, ilegale in ochii Kievului si comunitatii internationale, nu reprezinta, insa, o surpriza. Inca de duminica seara, separatistii din regiunea Donetk au anuntat ca aproape 90% dintre participanti au spus "da", in contextul unei prezente la urne de 75%. Scorul este si mai mare in regiunea vecina Lugansk (94%).

Rusia nu a reactionat imediat la cererea de alipire, care o aminteste pe cea operata in Crimeea, in urma cu doua luni, si care s-a tradus in fapt prin preluarea controlului asupra peninsulei ucrainene de catre Moscova.

Insa Moscova a indemnat luni, anterior, la respectarea "expresiei vointei populatiilor" din estul Ucrainei, adoptand pozitia contrara celei a capitalelor occidentale, care au denuntat consultarea si au anuntat ca vor ignora rezultatul votului.

Moscova a amenintat, in paralel, cu intreruperea livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, incepand de la 3 iunie, in cazul in care Kievul nu isi plateste pana atunci factura in avans. "Au banii sa faca acest lucru", a subliniat premierul Dmitri Medvedev.

In schimb, Uniunea Europeana (UE) a adaugat 13 nume ale unor oficiali rusi si ucraineni prorusi pe lista de 48 de persoane deja vizate de interdictia de a calatori si blocarea averilor, inclusiv pe adjunctul sefului administratiei Kremlinului Viaceslav Volodin. Pentru prima data de la inceputul crizei ucrainene, UE a sanctionat si doua firme - Cernomorneftegaz, deja vizata de sanctiuni americane, si terminalul petrolier Feodosia. Canada si-a consolidat si ea sanctiunile.

Incercare de mediere

Cererea separatistilor de "alipire" la Rusia a fost formulata in plina incercare de mediere a europenilor. Precedandu-i sefului diplomatiei germane, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a sosit luni seara la Kiev pentru a se intalni cu Iateniuk, in semn de sustinere a UE a alegerilor prezidentiale anticipate prevazute la 25 mai.

Referendumurile din est sunt "ilegale, ilegitime si nu sunt credibile", a spus Van Rompuy la Kiev. "Singurele alegeri pe care le vom recunoaste sunt alegerile prezidentiale de la 25 mai". Statele Unite au denuntat, luni, un "referendum ilegal" si care provoaca "divizare si dezordine".

O sursa diplomatica franceza declara, duminica, ca o reuniune intre ucraineni - autoritatile de la Kiev si prorusi - ar putea sa aiba loc saptamana aceasta in Ucraina, sub egida OSCE. Kremlinul nu a inchis, luni, usa unor negocieri, notand ca "punerea in aplicare" a rezultatelor referendumului separatist ar trebui sa aiba loc in mod "civilizat" si in "dialog" cu Guvernul de la Kiev.
Potrivit unor analisti intervievati de AFP la Moscova, Rusia marcheaza astfel mai degraba vointa de a folosi rezultatul referendumului ca pe un argument in conflictul dur cu Kievul si Occidentul, decat lansarea unui proces de anexare a estului Ucrainei la teritoriul rus, dupa scenariul aplicat in martie in peninsula ucraineana Crimeea.

Presedintele OSCE a notat, la randul sau, ca Rusia a avut grija sa nu recunoasca in mod oficial rezultatele.

Ce rezerva ziua de maine?

Pe teren, in teritoriul aflat in centrul conflictului dur ruso-ucrainean, domina mai degraba ingrijorarea, ci nu sarbatoarea, dupa anuntarea rezultatelor referendumului.

La Donetk, cel mai important oras din bazinul Donbas - din care fac parte regiunile Lugansk si Donetk -, nimeni nu-si exprima bucuria, nicio manifestatie nu a avut loc luni pe strada.

"Acest referendum era singurul nostru mod de a ne exprima dezacordul fata de puterea de la Kiev. Cum vreti sa ne bucuram, cand noi habar nu avem ce ne rezerva ziua de maine?", a rezumat un sofer de taxi, Dmitro Boiko, in varsta de 35 de ani. "Multi dintre noi sunt mai degraba ingroziti de tot ceea ce se intampla si de viitor. Nu stim ce se va intampla si nici cine ne va conduce, dar nici nu puteam sa stam fara sa facem nimic", a adaugat el.

Fostul premier Iulia Timosenko, care candideaza in alegerile prezidentiale, a efectuat o vizita la Donetk, luni, in semn de sustinere fata de unitatea Ucrainei. "Nimeni nu are vreo indoiala ca referendumurile sunt un fals fabricat de Putin si Kremlin", a declarat ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri