Standard&Poor’s a pus ratingul Greciei pentru datoria suverana sub supraveghere negativa. Agentia de rating a avertizat in acelasi timp ca ar putea sa retrogradeze Grecia, daca noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii sai pentru a continua sa primeasca sprijin financiar.

"Consideram ca unele dintre politicile economice si bugetare pe care le promoveaza noul guvern grec sunt incompatibile cu cadrul convenit de guvernul precedent si creditorii oficiali ai Greciei", se arata intr-un comunicat al S&P, citat de Mediafax. Ratingul de tara atribuit Greciei de catre S&P este B, aflat in categoria nerecomandata pentru investitii.

De asemenea, S&P apreciaza ca incertitudinea politica si cresterea economica slaba reprezinta un risc cu privire la capacitatea tarii de a sustine datoria pe care o are catre creditorii sai. Grecia a accesat un imprumut in valoare de 240 de miliarde de euro din mai 2010 pana in prezent de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Partidul ostil austeritatii Syriza a cistigat alegerile parlamentare anticipate de duminica din Grecia si a format noul guvern grec alaturi de formatiunea de dreapta Grecii Independenti. Noul premier grec Alexis Tsipras si-a afirmat miercuri intentia de a "renegocia" un acord "viabil si just" cu partenerii sai europeni, declarandu-se in acelasi timp pregatit sa "verse sange" pentru a "reda demnitatea grecilor", relateaza AFP.

Tsipras vizeaza o restructurare a datoriei publice a Greciei, care in prezent se ridica la aproximativ 312 miliarde de euro. Mai multi oficiali ai institutiilor de la care Grecia s-a imprumutat au afirmat in aceasta saptamana ca este exclusa posibilitatea ca o parte din datoria tarii sa fie stearsa.

Christine Lagarde, directorul FMI, a afirmat luni ca Grecia trebuie sa respecte regulile zonei euro si a exclus posibilitate ca tara sa fie tratata diferit fata de celelalte state membre. "Exista reguli interne ale zonei euro, care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru anumite state", a declarat Lagarde pentru publicatia franceza Le Monde, subliniind totodata ca guvernul grec trebuie sa continue reformele structurale pe care s-a angajat sa le adopte.

S&P a crescut ratingul Greciei la B de la B- in luna septembrie a anului trecut si a pus sub supravhegere pozitiva evaluarea. De asemenea, o alta agentie de evaluare financiara, Fitch, a pus sub supraveghere negativa ratingul Greciei in luna ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri