Daca regiunea Catalonia va solicita independenta fata de restul Spaniei, va fi obligata in mod automat sa iasa din zona euro si probabil din Uniunea Europeana, a declarat luni guvernatorul bancii centrale spaniole, Luis Maria Linde, transmite Reuters.

Incertitudinile si tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominica, care ar putea duce la solicitarea in mod unilateral a independentei, afecteaza bancile catalane si spaniole, a spus Linde, avertizand ca acestea ar pierde accesul la facilitatile de la Banca Centrala Europeana. Marile banci spaniole au avertizat la randul lor, vineri, ca separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiara a regiunii, potrivit Mediafax.

Avertismentul a avut loc in conditiile in care sondajele de opinie sugereaza ca separatistii catalani sunt pe cale sa obtina duminica o majoritate stransa in Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, in urmatoarele 18 luni, potrivit presedintelui catalan Artur Mas.

"Iesirea din zona euro ar fi automata, exit-ul din Uniunea Europeana ar fi implicit", a afirmat Luis Maria Linde in timpul unui eveniment la Madrid. Alegatorii scotieni au primit avertismente similare in legatura cu posibila iesire a Scotiei din UE, in cazul in care ar fi optat pentru independenta, in referendumul care a avut loc anul trecut.

Scotienii au optat pana la urma pentru ramanerea in Marea Britanie, chiar daca initial numarul separatistilor era mai mare. Votul a fost urmarit cu mare interes in Spania. Seful Bancii Spaniei a mai spus ca nu este ingrijorat de rezultatul alegerilor generale asteptate sa aiba loc la sfarsitul acestui an, atata timp cat noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscala.

Masurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esentiale pentru recastigarea increderii pietelor, dupa ce Guvernul a fost nevoit sa solicite un program de salvare in 2012, pe fondul cresterii puternice a costurilor de finantare.

Partide de opozitie precum formatiunea de stanga Podemo, similara partidului elen de extrema stanga Syriza, si Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au castigat popularitate ca efect al masurilor de austeritate nepopulare. Economia Spaniei a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 1% fata de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.

Sursa foto: Shutterstock / Catalonia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri