Başcana prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul, a avertizat Chişinăul că regiunea îşi va declara independenţa dacă Republica Moldova va alege să se unească cu România, informează Agerpres care citează EFE.

„Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (...) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia'', a scris Guţul pe Telegram.

Ea a reacţionat astfel la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. În acest mesaj, Ciolacu a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept "o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (...) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă''.

Guţul a criticat declaraţia premierului român, afirmând că acesta "uită că în ţara noastră trăiesc şi moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte zeci de naţionalităţi".

"Pentru marea majoritate a locuitorilor ţării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reuşim să stabilim relaţii interetnice armonioase şi concordie civilă'', a adăugat ea.

Başcana Găgăuziei a subliniat că această regiune autonomă respectă România şi cultura română şi doreşte să dezvolte relaţii economice şi culturale strânse cu această ţară, dar în schimb se aşteaptă la "respectul corespunzător pentru statul moldovenesc şi pentru statutul juridic special al Găgăuziei".

"Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenţei Moldovei. Suntem adevăraţi patrioţi ai Moldovei şi vom continua să-i apărăm suveranitatea", a conchis ea.

Prorusa Guţul, fostă membră a partidului prorus Şor, interzis în Republica Moldova, a obţinut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan, adică şeful executiv al regiunii Găgăuzia, desfăşurate anul trecut.

Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, vorbesc în mare parte rusă şi se opun unei posibile integrări cu România vecină, opţiune pe care o consideră suficientă pentru a-şi declara independenţa, notează EFE.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri