Bilantul atentatului terorist de la metroul din Sankt Petersburg a crescut la 14 morti, dupa ce un dispozitiv improvizat a explodat intr-o garnitura de metrou. Presa rusa relateaza ca principalul suspect ar fi un tanar originar dintr-o tara central-asiatica, transmite BBC. Autoritatile ruse au redeschis, marti, toate statiile de metrou, la o zi de la atentat.

UPDATE ora 17.00 Anchetatorii rusi l-au indentificat oficial, pe baza probelor ADN, pe Akbarzhon Djalilov, drept autorul atacului sinucigas de luni de la metroul din Sankt Petersburg, relateaza Associated Press, citat de News.ro.

ADN-ul tanarului de 22 de ani a fost gasit pe o geanta cu explozibili descoperita si dezamorsata intr-o alta statie de metrou din Sank Petersburg.

UPDATE ora 14.50 Mai multe statii de metrou din Sankt Petersburg inchise, marti, in urma unor false alerte cu bomba au fost redeschise, relateaza The Associated Press, potrivit News.ro. Cel putin patru statii au fost inchise, in urma unor apeluri telefonice.

Administratia metroului a anuntat ca serviciul a fost restabilit pe toate liniile si in toate statiile pana marti la inceputul dupa-amiezii.

UPDATE ora 12.05 Autoritatile ruse au inchis din nou statia de metrou Piata Sennaia, dupa ce au primit o amenintare cu bomba care vizeaza statia centrala din Sankt Petersburg, potrivit News.ro. Aceasta alerta de securitate are loc la scurt timp dupa redeschiderea metroului si la doar o zi dupa ce un atacator kirgiz a plasat un dispozitiv explozibil improvizat intr-un tren care stationa in Piata Sennaia, transmite Reuters.

Mai multi genisti au intervenit pentru a verifica statia Piata Sennaia sau Sennaia Ploscead.

UPDATE ora 11.40 Autoritatile ruse au ridicat bilantul oficial la 14 morti si 49 de raniti dupa explozia produsa in urma cu o zi intr-o garnitura de metrou din Sankt Petersburg, transmite Reuters, citat de News.ro. Noile informatii despre numarul persoanelor decedate in atac vin de la ministerul Sanatatii din Rusia.

”Potrivit Comisie de Sanatate din Sankt Petersburg, 49 de persoane care au suferit in urma urgentei de la metrou raman internate in facilitatile medicale din oras”, a declarat un reprezentant al ministerului de Urgente.

Atacatorul din Sankt Petersburg, un tanar de 22 de ani, cetatean kirgiz

UPDATE ora 9.40 Seviciile de securitate kirgize au anuntat, marti dimineata, ca l-au identificat pe atacatorul care a ucis 11 persoane si a ranit alti 45 de oameni dupa ce a detonat un dispozitiv explozibil improvizat intr-o garnitura de metrou din Sankt Petersburg. Este vorba de Akbarzhon Jalilov, nascut in 1995 in localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kirgizstan, transmite Reuters, citat de News.ro.

Autoritatile ruse nu au precizat pana in acest moment daca este vorba de un atacator sinucigas sau daca atacatorul kirgiz a scapat cu viata din metroul de la Sankt Petersburg.

Akbarzhon Jalilov ar avea cetatenie rusa, fiind surprins de camerele de supraveghere de la metrou imbracat intr-o roba neagra si cu o palarie de aceeasi culoare.

Kirgizstan are o populatie majoritar musulmana si o mare problema de securitate din cauza luptatorilor straini care s-au alaturat Statului Islamic.

Presedintele Putin a vizitat luni seara locul exploziei si a depus flori pe un altar improvizat. De asemenea, acesta era deja in oras in timpul exploziei si a continuat o intalnire programata cu presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko.

Autoritatile au declarat trei zile de doliu in memoria persoanelor care si-au pierdut viata in explozia din Sankt Petersburg.

Anchetatorii rusi au catalogat explozia drept un ”act de terorism”, dar nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul de la metrou, in vreme ce premierul rus nu s-a sfiit sa spuna ca e vorba de un atentat terorist in Sankt Petesburg.

Prima imagine cu presupusul atacator

Presa rusa a publicat o prima imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servieta plina cu explozibili intr-o garnitura de metrou ce calatoarea de la Piata Sennaia spre Tehnologiceski Institut. Acesta are barba si apare imbracat intr-o roba neagra, in vreme ce are capul acoperit cu o caciula de aceeasi culoare, care seamana cu o palarie purtata in mod traditional de cecenii din Rusia.

Bilantul oficial arata ca 11 persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 45 au fost ranite in explozia de la metrou.

Autoritatile ruse au redeschis metroul

Autoritatile ruse au anuntat marti dimineata redeschiderea statiilor de metrou la doar o zi dupa ce o explozie puternica a zguduit o garnitura subterana din Sankt Petersburg. Insa, o alerta de securitate a dus la inchiderea temporara si apoi redeschiderea statiilor Grazdanski Prospect si Deviatkino, scrie RT.

Anterior, toate statiile de metrou au fost inchise dupa ce o explozie puternica s-a produs intre statiile Piata Sennaia si Tehnologiceski Institut.

Rusia a fost tinta unor atacuri lansate de militanti ceceni in trecut. Lideri rebeli ceceni au amenintat frecvent cu noi atacuri si cel putin 38 de persoane au fost ucise in 2010, cand doua femeie kamikaze au detonat bombe in garnituri de metrou pline, la Moscova.

Din anul 2000 pana in prezent, rebelii ceceni au ucis 1.130 de persoane in atentate.Autoritatile ruse au crescut bilantul la 11 morti dupa explozia din Sankt Petersburg. Atacatorul, originar din Asia Centrala (presa)

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri