Consiliul politic al noii coalitii de guvernare din Bulgaria va decide la sfarsitul acestei luni daca statul bulgar va continua sau va sista negocierile cu monopolul rus de gaze naturale Gazprom, a declarat ministrul bulgar al energiei, Rumen Ovcharov, conform Novinite.

Oricare ar fi decizia finala, este absolut imposibil ca preturile pentru gazele naturale sa creasca cu 40% incepand cu data de 1 ianuarie 2007, aceste estimarii fiind pure speculatii, este de parere Ovchacov. Preturile la gaze naturale vor suferi o aceasta crestere in mod automat daca Bulgaria va refuza sa renegocieze contratul sau, dupa cum doreste firma rusa.

Cealalta optiune a Bulgariei o reprezinta renegocierea si implicit semnarea unui nou contract cu Gazprom, a precizat oficialul bulgar conform NewsIn. Bulgaria se afla momentan in plin proces de negociere a unor acorduri energetice pe termen lung care vor garanta furnizarea catre Bulgaria a necesarului energetic al acestei tari.

Ministrul bulgar nu a oferit informatii suplimentare privind directia viitoare a acestor negocieri. Bulgaria va trebui sa accepte mai intai pretul cerut de Rusia si apoi sa semneze un nou contract inainte de expirarea celui curent, a precizat Ovcharov.

Contractul curent va expira in 2010 si Bulgaria ar putea risca o eventuala reducere de catre Gazprom a cantitatilor de gaze naturale transportate prin teritorul bulgar, a continuat ministrul. Posibilitatile de diversificare a surselor de gaze naturale ale statului bulgar sunt foarte limitate.

Proiectul de conducta Nabucco , ce ar tranporta gaze naturale din Turcia spre Austria prin Bulgaria si Romania sufera intarzieri substantiale iar conducta Azerbaijan-Turcia-Italia este momentan doar in stadiul de plan si capacitatea acesteia nu este deocamdata stabilita, a incheiat ministrul bulgar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri