Inflatia anuala a Bulgariei a crescut in ianuarie la 7,2%, in mare parte, din cauza preturilor la alimente, a anuntat marti biroul national de statistica. Inflatia este mai mare decat nivelul de 6,5% inregistrat in decembrie. Preturile la bunurile de larg consum in Bulgaria au crescut cu 1,5% fata de luna precedenta, in decembrie cresterea fiind de 1,2%.

Oficiul de statistica a declarat ca va recalcula aceste date preliminare in cursul lunii viitoare, prin luarea in considerare modificarile la cosul de consum care au fost facute incepand cu anul curent, potrivit NewsIn.Preturile la alimente au crescut cu 2,3% fata de luna precedenta, pe fondul unei cresteri de 18,1% a preturilor la legume. Preturile produselor non-alimentare au crescut cu 0,4%, iar cele ale serviciilor cu 1,3%, acestea din urma fiind afectate de o majorare cu 10,2% a preturilor pentru asigurari.

Guvernul socialist a mizat pe un nivel al inflatiei de 3,1% pentru luna ianuarie, insa analistii au fost de parere ca acest obiectiv este greu de atins, din cauza planului de convergenta al Uniunii europene precum si din cauza preconizatei majorari de catre stat a preturilor pentru gaze naturale si incalzire.

Sofia a beneficiat de un nivel destul de redus al inflatiei dupa ce a optat pentru o rata de schimb a monedei nationale fixata la nivelul monedei unice europene, insa in ultimii doi ani a inregistrat majorari ale acestui indicator economic, pe fondul majorari preturilor petrolului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri