Anuntul dat de banca elvetiana UBS care prezinta pierderi de mai multe sute de milioane euro pe trimestrul trei confirma temerile ca bancile europene raman vulnerabile in urma crizei financiare din acesta vara, arata o analiza a AFP.
La aproape trei luni de la isbucnirea crizei creditelor imobiliare cu risc ridicat din Statele Unite, asa numitele credite "subprime", sectorul bancar european, a carui expunere parea limitata la inceput, nu reuseste sa-si recapete vigoarea, spune AFP, citat de NewsIn.

"Ar fi eronat sa spunem ca acesta criza a atins finalul", a precizat luni presedintele Credit Agricole SA, René Carron, adaugand ca " la nivelul activitatilor din piata suntem inca departe de pozitia de acum trei luni".

Anticipat de pietele financiare dupa o prima alerta din mijlocul lui august, plonjonul bancii elvetiene USB apare in aceeasi zi in care vine averismentul de mica amploare dat bancii Credit Suisse si cu cateva zile dupa avertismentul dat bancii germane Deutsche Bank si bancii franceze Crédit Agricole.
In acelasi timp doar interventia exterioara a facut ca banci precum banca britanica Northern Rock, bancile germane IKB si SachsenLB sa nu dispara pur si simplu din piata.

Fie din cauza expunerii directe la criza creditelor imobiliare cu risc ridicat, asa cum este cazul si bancii UBS, fie din cauza puternicei incetiniri a cresterii pietei creditelor, ingrijorarea acopera majoritatea bancilor mari.

In contextul nervozitatii din piata financiara, valorile bancare s-au depreciat puternic la bursa odata cu anuntul de luni al bancii UBS. Din 10 iulie cele mai puternice cinci banci europene din punct de vedere al capitalizarii bursiere au pierdut aproape 45 miliarde euro.

"Nu exista posobilitatea ca acesta tendinta sa se inverseze pentru ca si in situatia in care se trimite un mesaj de asigurare, exista in permanenta indoiala", a precizat Pascal Decque, analist la Ixis Securities.
Investitorii de pe piete astepta publicarea rezultatelor trimestriale de la inceputul lui noiembrie care vor trebui sa aduca noi informatii despre repercursiunile crizei financiare.Decque a adaugat "este posibil ca acesta criza sa se prelungeasca si pe al patrulea trimestru"

Pe termen lung, problema ar putea ajunge sa atinga si economia reala, prin bancile care asigura finantarea. "Problematica este mult mai generala" si nu tine doar de sectorul bancar, a precizat analistul de la Kepler Equities, Pierre Flabbée.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri