Valoarea exporturilor rusesti de energie se apropie de pragul psihologic de un miliard dolari pe zi, ceea ce inseamna mai multi bani pentru cheltuielile sociale, dar si presiuni inflationiste mai accentuate.
Profitul solid ar putea sa convinga guvernul sa perceapa impozite mai mici in sectorul petrolier, pentru a revigora cresterea productiei, arata studiul de cercetare al casei rusesti de brokeraj UralSib.

Pretul titeiului rusesc din Urali, considerat un indicator pentru evolutia pretului petrolului rusesc, a atins un nivel record de 100 dolari/baril saptamana aceasta si, imediat ce se va tranzactiona la 107,5 dolari/baril, cotatia actuala a titeiului nerafinat de pe pietele internationale, valoarea exporturilor de produse rafinate petroliere si de gaze naturale va atinge 1 miliard dolari.

"Cresterea castigurilor petroliere si a cheltuielilor statului vor accentua semnificativ inflatia si posibila crestere a aporturilor de capital speculativ care creeaza si presiuni de apreciere a rublei fata de dolarul american vor diminua tot mai mult competitivitatea economiei Rusiei", potrivit, Chris Weafer, strateg sef de la casa de brokeraj UralSib.

Cursul de schimb rubla/dolar american a coborat luna trecuta sub un nivel de 24 ruble/dolar, pentru prima data in noua ani, ceea ce a scumpit produsele rusesti. Desi guvernul tinteste o inflatie anuala de 8,5% in 2008, analistii spun ca rata anuala a cresterii preturilor ar putea depasi nivelul tintit.

Bugetul Rusiei pentru 2008 ia in calcul un pret mediu de 65 dolari/baril pentru titeiul din Urali, a mai spus Weafer, iar aproape 70% din exporturile Rusiei provin din sectorul petrolului si al gazelor naturale. Daca insa explozia preturilor se va mentine, anul acesta exporturile de energie ale Rusiei vor depasi nivelul de 70% din totalul exporturilor.

O astfel de evolutie ar putea convinge guvernul sa majoreze cheltuielile sociale, ceea ce ar putea crea presiuni inflationiste suplimentare.

Scumpirea energiei va ajuta Rusia sa evite temerile ca s-ar putea micsora excedentul de cont curent si scade, de asemenea, nevoia de creditare pe pietele internationale, deoarece vor exista bani pe piata interna.

Veniturile mari obtinute din petrol ar putea, totodata, determina guvernul sa scada impozitarea din acest sector, in contextul in care reprezentantii firmelor petroliere critica impozitarea profiturilor in crestere si spun ca aceasta ii lipseste de fondurile necesare investitiilor in noi campuri petroliere.

"Autoritatile ar trebui sa introduca anul acesta o serie de masuri prin care sa ajute sau sa incurajeze companiile petroliere sa isi majoreze cheltuielile de capital", a mai spus seful casei de brokeraj UralSib.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri