UE spera sa restabileasca rapid aprovizionarea Europei cu gaz rusesc, obtinand, daca este posibil, chiar de joi un acord din partea Gazprom si Naftogaz asupra modalitatii de trimitere de observatori pentrru verificarea livrarilor intre Moscova si Kiev, relateaza AFP.
Presedintii Gazprom si Naftogaz - Aleksei Miller si Oleg Dubina - au intalniri la Bruxelles pentru a gasi o solutie, dar continutul exact al discutiilor nu este cunoscut, conform NewsIn.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul pentru energie Andris Piebalgs si ministrul ceh al energiei, Martin Riman, a carui tara prezideaza UE, au primit joi mai intai pe Miller, apoi pe Dubina.

Discutii scurte au avut loc intre aceste doua intalniri, intre Miller si Dubina, dar niciun reprezentant UE nu a fost prezent, iar organizarea unei reuniuni UE-Gazprom-Naftogaz, initial prevazuta, ramane nesigura.

Liderii europeni cer rezultate rapide. Rusii "trebuie sa respecte obligatiilor contractuale fata de europeni", a spus joi, la Paris, presedintele francez Nicolas Sarkozy. El a reamintit in acelasi timp Ucrainei a facut multe pentru ea, prin deschiderea unui "parteneriat privilegiat".

Vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara prezideaza UE, a spus la Praga ca "are speranta rezonabila de readucere la normal a situatiei" rapid. "Vrem sa facilitam un acord pentru a putea spune, la sfarsitul zilei, ca livrarile sunt restabilite", a spus si presedintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, care a prezidat o reuniune.

Aceste livrari de gaz, care reprezinta 20% din totalul de gaz consumat de UE, sunt complet intrerupte de miercuri, din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev pe tema pretului gazului pe 2009.

De cand Rusia a taiat livrarile destinate consumului intern ucrainean, Gazprm acuza Naftogaz ca fura din gazul care tranziteaza Europa. Responsabilii ucraineni spun insa ca Rusia este singura responsabila pentru perturbari, si au repetat acest lucru joi, in Parlamentul European.

Numeroase state europene sunt afectate de aceste intreruperi. Cele mai afectate sunt tari din fostul bloc sovietic, ca Bulgaria, care depinde aproape in proportie de 100% de Rusia pentru gaz, si tari din Balcani.

UE spera sa deblocheze situatia trimitand observatori la statiile de pompare a gazului dintre Rusia si Ucraina - lucru acceptat de Moscova si Kiev - pentru a verifica daca gazul livrat de Rusia trece fara pierderi prin acest stat.

UE nu vrea sa se implice prea mult intr-o disputa opaca intre doua tari, importante pentru ea, dar ale caror relatii bilaterale sunt delicate: Rusia, "partener strategic" cu care europenii au de doi ani relatii tensionate, si Ucraina, un fost satelit al Moscovei, care vrea sa adere la un moment dat la UE, dar care este instabila politic.

Responsabilii europeni vor pur si simplu sa defineasca "detaliile tehnice" privitoare la trimiterea acestor observatori, potrivit unui purtator de cuvant ceh.

Totusi, chiar si fara vreun blocaj, trimiterea de observatori ar putea dura "doua-trei zile", potrivit unui inalt responsabil al Comisiei. Rusia face din aceasta desfasurare o conditie pentru reluarea livrarilor, ceea ce sugereaza ca reluarea lor nu va interveni inainte de sfarsitul acestei saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri