Franta va lansa marele imprumut national cerut de presedintele Nicolas Sarkozy, insa nivelul acestuia va fi limitat la 35 miliarde euro si se va concentra asupra unor axe majore, precum invatamantul superior, potrivit anuntului comisiei ce il elaboreaza, citat de AFP.
Nicolas Sarkozy a lansat in iunie ideea unui astfel de imprumut, care va marca cea de-a doua parte a mandatului prezidential, finantand prioritatile strategice ale Frantei, pentru a sustine cresterea economica si competitivitatea.

Cifrele sunt departe de nivelul avansat initial de presedintie si de presa, de 100 miliarde euro, insa, datoria Frantei creste si Comisia Europeana cere ca guvernul sa aduca deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2013, informeaza NewsIn.

"Daca Franta vrea sa ramana in randul tarilor ce construiesc viitorul, trebuie sa gaseasca rapid mijloacele", au declarat fostii premieri francezi Alain Juppe si Michel Rocard, care au prezentat joi raportul presedintelui Sarkozy.

Raportul intocmit de ei urmeaza sa fie baza unei solutii definitive, ce urmeaza sa fie luata in decembrie de presedinte.

Pe o perioada de sapte ani, cei doi responsabili recomanda in special alocarea a 16 miliarde euro pentru invatamantul superior, pentru cercetare si inovatie, accentul fiind pus pe sustinerea campusurilor universitare si a cercetarii.

Dezvoltarea durabila, cu teme foarte precise, precum renovarea sistemelor termice ale locuintelor sociale, este o alta prioritate luata in calcul pentru redresarea competitivitatii economiei franceze.

"Scopul acestui proiect este de a ne mentine in joc. Intr-o lume in plina evolutie, Europa este pe cale sa fie marginalizata", a declarat Alain Juppe pentru Le Monde.

Alain Juppe si Michel Rocard estimeaza ca imprumutul de 35 miliarde euro va permite investitii totale de circa 60 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri