Ionut Popescu, fost ministru al finantelor si actual director al revistei Capital, spune ca nu baricada pe care te afli la un anumit moment conteaza, ci corectitudinea
Proaspat debarcat de la conducerea Ministerului Finantelor, Ionut Popescu a decis sa se intoarca la vechea meserie: jurnalismul. Saptamana trecuta, trustul Ringier a anuntat numirea sa in functia de director editorial al saptamanalului economic Capital. Unii i-ar putea reprosa ca reintra in paine intr-un domeniu in care comunicarea e vitala, dupa ce in timpul mandatului de ministru i s-a imputat tocmai slaba comunicare. Altii i-ar putea reprosa faptul ca se afla in incompatibilitate din doua puncte de vedere: joaca la bursa si e senator PNL. Spune ca nu se teme de astfel de atacuri. Daca omul e corect, nimeni nu are ce sa-i reproseze. Vorbeste despre toate, de la economie, la politica, cu o oarecare detasare. Nu se sfieste sa critice problemele actualului guvern: lipsa de incredere intre membrii cabinetului si faptul ca uneori ministrii se tem sa ia masuri liberale - de genul taierii subventiilor sau al disponibilizarilor - de teama ca vor pierde din popularitate in fata electoratului.

Ce o sa faceti la Capital?

In principiu, o sa scriu un editorial pe saptamana. O sa-i mai ajut pe-acolo. Insa nu sunt eu seful, ci Iulian Bortos.

O sa scrieti si despre bursa?

Da, si despre bursa. Si despre macroeconomie, politici economice, companii. Despre ce mi se pare important la momentul respectiv.

O sa continuati si sa jucati pe bursa?

Da. In perioada cat am fost ministru am inghetat portofoliul si am pierdut bani.

Dar stiti ca publicatiile internationale de profil economic le interzic ziaristilor sa joace la bursa pe motiv ca au informatii interne inaintea celorlalti sau ca ar putea sa manipuleze piata?

O sa continui si sa scriu, si sa joc. Parerea mea este ca cel mai bine pot sa scrie despre bursa cei care sunt apropiati domeniului. Si la marile publicatii, chiar daca jurnalistii nu joaca la bursa, cei care sunt citati in articole sunt ori brokeri, ori oameni care au legatura cu bursa. In plus, apare o nota la sfarsitul articolelor in care se spune ca opiniile citate nu sunt sfaturi pentru cititori.

Nu exista tentatia sa scrieti despre o companie pentru a creste valoarea actiunilor pe care le detineti?
Eu ma consider un om corect. Pot sa castig din bursa si fara a ma folosi de facilitatile la care am acces ca ziarist.

Pe langa bursa, ati anuntat ca veti continua si cu cariera politica - de senator PNL. Nu credeti ca vi se va reprosa aceasta dualitate?

A fi membru de partid inseamna sa impartasesti anumite opinii. Nu inseamna insa sa urmaresti in orb un conducator, fara sa ai propriile judecati. Nu cred ca politica imi va influenta activitatea de ziarist atata timp cat sunt un om corect.

Cum comentati declaratiile liderului dv. de partid, premierul Tariceanu, ca ati fost demis pe motiv ca nu comunicati suficient cu oamenii din minister?

Premierul a promis mari dezvaluiri despre remanierea mea. N-a gasit nimic, asa ca a venit cu asta. Mi se pare pueril. Cum sa-i ceri ministrului de finante sa vorbeasca cu consilierii de integrare de la Transporturi sau din celelalte ministere?! Am vorbit cu ministii cand au fost probleme importante. Un alt lucru pe care mi l-a reprosat a fost ca nu m-am intalnit cu comisarul european pe probleme financiare. Nu e adevarat. Am avut o intalnire inca din aprilie, la FMI.

Care credeti ca e adevaratul motiv pentru care ati fost debarcat din fruntea Ministerului Finantelor?

Nu stiu. Premierul chiar nu mi-a facut nici un repros, nici unul. Daca mi-ar fi reprosat niste lucruri peste care nu as fi putut sa trec, mi-as fi dat singur demisia. Pentru ca nu cred ca poti lucra intr-o echipa in care nu exista intelegere.

Au existat divergente intre dv. si premier, in afara de cea care a ajuns in public, cu ordonanta pentru Tractorul?

Au existat discutii pe principii. Le-am spus: Nu poti sa fii guvern liberal la impozite, iar la cheltuieli sa fii socialist. Sa dai subventii, sa nu elimini posturile bugetare. Au mai existat discutii pe tema Codului Muncii. Nu mi se pare corect sa aplici tuturor niste clauze care au fost negociate intre sindicate si patronate, inclusiv celor care n-au participat la discutii.

Cum vi s-a parut experienta de ministru? Ati avut de invatat?

Stii cum se spune: ce nu te omoara, te face mai tare. Stresul este imens. Si incepi sa vezi lucrurile si de partea cealalta a baricadei. Acum cred ca as intelege mai bine reactia unui politician intr-un anumit moment sau situatie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri