Litigiile privind contractele de credit incheiate inainte de 1 octombrie vor fi solutionate de instante pe baza actualului Cod Civil si nu vor beneficia de clauza de impreviziune prevazuta de noul Cod Civil, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
"Legea specifica in mod expres ca toate litigiile referitoare la fapte si acte incheiate inainte de 1 octombrie se judeca dupa Codul Civil Cuza. Ca in cazul multor alte legi, este vorba despre situatii tranzitorii. Probabil, cativa ani, cele mai multe situatii se vor solutiona potrivit vechiului Cod Civil", a spus viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.

Anterior, Olteanu a aratat ca bancile trebuie sa fie foarte atente la impreviziunea financiara inclusa in noul Cod Civil, intrucat vor putea aparea situatii in care doar instantele vor aprecia daca anumite cresteri ale ratelor pe care le au de platit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sunt acceptabile peste un anumit nivel.

"In regulamentele prudentiale pe care le elaboreaza, BNR incearca sa-i derobeze pe judecatori de aceasta povara. (...) Sunt curios daca se poate renunta prin contract la clauza de impreviziune sau este o prevedere de interes public", a mai spus Olteanu.

Clauza de impreviziune permite modificarea sensibila a costurilor care stau la baza unui contract in cazul aparitei unor evenimente neprevazute de parti.

O alta problema care care in sarcina BNR si a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o reprezinta definirea investitiilor sigure, prevazuta de noul Cod Civil pentru anumite situatii, in special in cazul administrarii averii de catre o alta persoana.

"Ne complica misiunea reglementarea care implica plasamentele sigure. In aceasta reglementare, noi (BNR si CNVM - n.r.) trebuie sa definim notiunea de sigur. (...) Niciun plasament nu e definitiv sigur", a spus Olteanu.

Oficialul BNR a precizat ca in reglementarea specifica se va preciza in mod expres ca definirea plasamentului sigur nu poate fi extinsa la alte situatii decat cele prevazute in noul Cod Civil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri