Noul Cod Civil nu aduce multe modificari substantiale in privinta momentului inceperii prescriptiei exctinctive, ci se incearca, in general, reformularea prevederilor Decretului nr. 167/1958 intr-o mainera mai clara, care sa permita o mai buna interpretare si aplicare a normelor referitoare la prescriptie. Le voi mentiona pe cele mai importante.
• Prescriptia dreptului la actiune in restituirea prestatiilor facute in temeiul unui act anulabil ori desfiintat pentru rezolutiune sau alta cauza de ineficacitate incepe sa curga de la data ramanerii definitiva a hotararii prin care s-a desfiintat actul.

• O modificare substantiala o constituie reglementarea posibilitatii instituirii de garantii si pentru viciile aparente, nu numai pentru cele ascunse.

Astfel, legiuitorul diferentiaza raspunderea pentru vicii aparente de raspunderea pentru vicii ascunse, prevazand doua momente distincte de la care incepe sa curga termenul de prescriptie extinctiv. Daca in ceea ce priveste reglementarea referitoare la prescriptia dreptului la actiune in raspundere pentru vicii ascunse legiuitorul a mentinut, in principiu, prevederile actuale, in cazul raspunderii pentru vicii aparente au fost prevazute noi reguli privind inceperea prescriptiei exctinctive.

Prin urmare, prescriptia dreptului la actiune izvorat din transmiterea unor bunuri sau lucrari, cu vicii aparente, incepe sa curga de la data predarii sau receptiei finale a bunului ori a lucrarii sau, dupa caz de la data la care debitorul trebuia sa inlature viciile constate.

Suspendarea si intreruperea termenului de prescriptie exctinctiva


Principala deosebire fata de reglementarea actuala este data de caracterul mult mai curprinzator al cauzelor in baza carora poate fi invocata suspendarea ori intreruperea prescriptiei. Daca in actuala reglementare legiuitorul a recurs la o enumerare limitativa a cauzelor de suspendare, respectiv de intrerupere, lista cauzelor prevazute in Noul Cod Civil nu este una limitativa, dupa cum reiese din formularea folosita de leguitor „in alte cazuri prevazute de lege”.

Cazurile prevazute in actuala reglementare se regasesc in totalitate si in Noul Cod cCivil, cu unele modificari nesemnificative, acestea fiind completate cu unele prevederi nou-introduse.

Astfel, prescriptia se suspenda si in urmatoarele situatii:

- Intre soti, cat timp dureaza casatoria si nu sunt separati in fapt;

- Cat timp debitorul, in mod deliberat, ascunde creditorului existenta datoriei sau exigibilitatea acesteia;

- Pe intreaga durata a negocierilor purtate in scopul rezolvarii pe cale amiabila a neintelegerilor dintre parti, insa numai daca acestea au fost tinute in ultimele 6 luni inainte de expirarea termenului prescriptiei. Asadar, procedura medierii si cea privind concilierea prealabila obligatorie in cazul cererilor in materie comerciala evaluabile in bani, constituie in viziunea Noului Cod Civil cazuri de suspendare a prescriptiei exctinctive.

Si in privinta cazurilor de intrerupere, Noul Cod civil aduce cateva noutati, prescriptia fiind intrerupta:

- Prin punerea in intarziere a celui in folosul caruia curge prescriptia numai daca aceasta este urmata de chemarea lui in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere. Printr-o astfel de conditionare se urmareste, practic, limitarea posibilitatii creditorului de a-l sicana pe debitor, fara insa, a avea intentia reala de a promova o cerere in instanta;

- De asemenea, prescriptia este considerata intrerupta si prin cererea de chemare in judecata, care a fost initial respinsa, anulata sau perimata, daca reclamantul, in termen de 6 luni de la data cand hotararea de respingere sau anulare a ramas definitiva, introduce o noua cerere, sub conditia ca aceasta din urma sa fie admisa. In aceasta situatie, prescriptia se va considera a fi intrerupta inca de la momentul introducerii primei cereri de chemare in judecata, chiar daca aceasta fusese respinsa sau anulata.

Prin modificarile aduse de Noul Cod Civil in materia prescriptiei exctinctive, legiuitorul a urmarit sa raspunda criticilor formulate in literatura de specialitate, si astfel sa inlature dificultatile de interpretare si aplicare ale actualelor dispozitii privind prescriptia exctinctiva. In ce masura a reusit legiuitorul de astazi sa-si atinga scopul declarat, vom afla probabil dupa cativa ani in care se va forma o noua practica judiciara avand la baza principiile si conceptiile instituite prin Noul Cod Civil.

Citeste si prima parte a articolului Ce surprize ne pregateste Noul Cod Civil? (I)

Adelina Irina Somoiag este Associate in cadrul casei de avocatura Pachiu si Asociatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri