Comisia Europeana a anuntat, joi, ca trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, lipsa unui astfel de plan afectand capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza.

"Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale. Regulamentul are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii. In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene. Un plan de urgenta stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine", potrivit unui comunicat al Executivului european, scrie Mediafax.

Comisia precizeaza ca statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, CE a a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan national de urgenta. In noiembrie 2014, Comisia a emis un aviz motivat, deoarece Romania era inca in neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze. Planul de urgenta inca nu a fost adoptat si acest lucru poate afecta capacitatea Romaniei de a face fata unei posibile situatii de criza.

Regulamentul UE privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale creeaza un indicator comun pentru a evalua amenintarile grave la adresa securitatii aprovizionarii cu gaze, indicator cunoscut sub numele de N-1. Acesta se refera la situatia in care o instalatie de gaze nationala foarte importanta, cum ar fi o instalatie de productie sau o conducta, nu mai functioneaza.

Totodata, el defineste standardul de aprovizionare pe care tarile din UE trebuie sa se pregateasca sa il respecte, chiar si in cazul unei intreruperi precum N- 1. Acest standard prevede ca tarile trebuie sa fie in masura sa asigure cel putin 30 de zile de aprovizionare cu gaze pentru gospodariile private si alti consumatori vulnerabili, cum ar fi spitalele.

Prin acest regulament, statelor membre li se solicita sa desemneze o autoritate responsabila in mod specific pentru aprovizionarea cu gaze, iar aceasta autoritate trebuie sa creeze un plan de actiune preventiv care sa evalueze riscurile legate de aprovizionare si sa propuna masuri preventive, cum ar investitiile in conducte noi.

De asemenea, autoritatea responsabila trebuie sa elaboreze planuri de urgenta pentru a face fata unei crize. Aceste planuri ar trebui sa includa proceduri specifice aplicabile in cazul unei intreruperi si sa descrie modalitatile de coordonare cu alte autoritati nationale.

Sursa foto: Conducta gaze/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri