Unda de soc a retrogradarii SUA a lovit bursele europene in sedinta de luni, insa efectele nu au fost tocmai cele preconizate initial. Din perspectiva evolutiei cotatiilor, ultimele zile au semanat cu momentul falimentului Lehman Brothers, insa brokerii spun ca efectele pe termen mediu si lung vor fi diferite.
Contrar asteptarilor formate in weekend, dupa ce agentia Standard&Poor’s anuntase retrogradarea ratingului Statelor Unite, majoritatea burselor europene au deschis in crestere. Optimismul generat de promisiunile BCE privind continuarea achizitiilor de obligatiuni guvernamentale italiene si spaniole nu a durat insa mult, marile piete europene trecand pe minus in partea a doua a zilei.

Bursa de Valori Bucuresti a suferit printre cele mai mari scaderi din regiune. Procentele in minus sunt chiar mai mari decat in lunea de dupa falimentul Lehman Brothers.

Astfel, sedinta de luni s-a incheiat cu o scadere de 8,39% pe indicele BET, in vreme ce BET-FI a cazut cu 8,73%. Pe 16 septembrie 2008, in ziua ce a precedat falimentul bancii americane Lehman Brothers, BET a pierdut 7,1% in vreme ce indicele SIF-urilor a suferit o corectie de 8,9%.

Sunt momente importante pentru evolutia pietelor financiare, ambele cu influente negative, insa nu cred ca vor avea aceleasi efecte. Falimentul Lehman a fost o tragedie financiara, a fost precum un accident in care masina a fost distrusa in intregime. In cazul retrogradarii SUA, as spune doar ca drumul a devenit mai prost, perspectivele economice inrautatindu-se pe termen mediu si scurt”, a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET-C a incheiat prima sedinta a saptamanii cu o scadere de 7,4%, in timp ce indicele BET-XT s-a prabusit cu aproape 9 procente.

Senatul si Camera Reprezentantilor din Congresul american aprobasera saptamana trecuta acordul privind majorarea plafonului datoriei SUA. In ciuda acestui eveniment, pietele au continuat sa aiba evolutii negative, acestea ajungand sa aiba cea mai slaba saptamana de la prabusirea Lehman Brothers.

Pietele au fost oarecum pregatite acum pentru retrogradarea SUA, spre deosebire de momentul Lehman. Scaderea ratingului a fost intr-o anumita masura inclusa in cotatii inca de saptamana trecuta. Cred ca retrogradarea SUA va reprezenta un moment de cotitura in primul rand pentru marii investitori institutionali. Ma astept sa vedem o revolutionare a modului de gandire pe care il au administratorii de fonduri, in sensul ca acestia s-ar putea indrepta mai mult spre pietele emergente, in detrimentul economiilor mature”, spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare in cadrul societatii de brokeraj Estinvest.

Speculatorii mizeaza pe un efect de recul in urmatoarele zile

Initial, efectele negative ale falimentului Lehman s-au tradus pe Bursa de la Bucuresti in trei sedinte consecutive de scaderi pe BET, timp in care indicele a cumulat pierderi de 11,4%. Dupa acest scurt interval de timp, pe piata a urmat zi puternic pozitiva, in care BET a castigat 9,2%, iar BET-FI 14,5%.

In prezent, BET a cumulat scaderi de 9,6% pe parcursul sedintelor de vineri si luni. Si de aceasta data brokerii se asteapta ca piata sa inregistreze un puternic efect de recul in momentul in care se va reveni pe plus.

Este foarte posibil sa asistam pe termen scurt la un rebound similar celui din perioada Lehman, chiar daca ma indoiesc ca BET-FI va mai putea sa prinda o zi de +15%. Sunt investitori in piata care incearca sa vaneze un astfel de moment. Chiar si astazi (n.red. luni) multi au mizat pe o deschidere negativa, urmata apoi de o revenire spre sfarsitul sedintei”, spune Murgoci.

Alin Brendea spune ca in momentul temperarii incertitudinilor scaderile din ultimele sedinte isi vor gasi contraparte in cresteri spectaculoase.

“Ma indoiesc ca vom vedea cresteri de doar 1-2% atunci cand se va reveni pe plus. Cel mai probabil vom vedea macar o sedinta de cresteri cu adevarat puternice”, adauga Brendea.

Lichiditatea BVB a crescut puternic in ultimele sedinte, luni rulajul total ajungand la 23,8 milioane euro. Brokerii spun ca majoritatea investitorilor de retail fac vanzari in momentul de fata, in vreme ce o parte din fondurile de investitii prefera sa cumpere la preturi reduse.

“In general, clientii mai mici sunt cei care isi lichideaza portofoliile. In acelasi timp, sunt de parere ca investitorii institutionali reprezinta contrapartea din piata”, spune Brendea

In topul actiunilor care au scazut cel mai mult in ultimele doua sedinte se afla Carbochim (-20%) si Oltchim (-25%). La nivelul titlurilor lichide, SIF-urile conduc topul scaderilor, cu pierderi de pana la 12,3%.

Impactul vestilor venite din SUA a fost extrem de puternic la nivel local. Piata se afla intr-o situatie de instabilitate emotionala, nu se mai fac calcule daca merita sau nu sa vinzi la cotatiile actuale. Foarte putini investitori de retail mai intra acum la cumparare”, a conchis Murgoci.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri