Bursa a crescut vineri cu 4,56%, in cel mai alert ritm din ultimele doua luni, sustinuta de introducerea unor ordine mai mari de cumparare chiar la inchidere pentru actiuni precum Banca Transilvania, Transelectrica si BVB, informeaza Mediafax.
Piata a inregistrat a treia zi consecutiva de cresteri si a reusit sa recupereze corectiile de luni si marti, cand a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Astfel, in aceasta saptamana Bursa a avansat cu 3,73%.

Piata a deschis sedinta de vineri in crestere, investitorii reactionand pozitiv la ascensiunea burselor internationale. Pietele vest-europene au trecut pe scadere usoara dupa primele doua ore, influentate de reducerea ratingurilor de catre Moody's pentru o serie de banci portugheze si britanice, insa intoarcerea nu a avut efecte si pe bursa de la Bucuresti, aceasta continuand sa avanseze, cu peste 2%.

Bursele vest-europene au revenit pe verde dupa ora 15:30, sustinute de publicarea unor indicatori peste asteptari despre piata muncii din SUA. Recuperarea burselor externe a dus la accelerarea usoara a cresterilor pe piata de la Bucuresti, de la 2% la 3%.

Ascensiunea pietei s-a accelerat chiar la inchidere, la peste 4%, datorita cresterilor actiunilor Banca Transilvania (TLV), Transelectrica (TEL) si Bursa de Valori (BVB). Cresterea titlurilor Bancii Transilvania s-a amplificat de la 3,79%, la 9,83%, iar in cazul actiunilor Transelectrica ascensiunea a fost accelerata de la 8,53% la 11,18%.

Actiunile BVB au incheiat in urcare cu 9,5%, in conditiile in care cu cinci minute inainte de inchidere avansul era de numai 4,5%.

"Cresterile de pe pietele internationale din ultimele zile s-au datorat probabil zvonurilor potrivit carora bancile europene ar urma sa fie recapitalizate. La BVB, in urma scaderilor din primele doua zile ale saptamanii, indicele BET-FI ajunsese la nivelurile minime din iulie 2009, prag considerat atractiv de o parte din investitori (...) Este greu de spus daca pana la finalul anului piata locala isi va reveni, depinde mult de felul in care va fi gestionata recapitalizarea bancilor europene, care vor fi sursele prin care bancile vor fi finantate, ce se va intampla cu Grecia", a declarat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 6,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 6,5% peste nivelul de joi.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 5,28%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 5,78%.

"La nivelul investitorilor consider ca vor conta mult si rezultatele financiare ale companiilor din SUA si Uniunea Europeana, bilanturile contabile vor arata cum a evoluat activitatea fiecareia in perioada iulie - septembrie, perioada in care datele macroeconomice au indicat o incetinire a cresterii economice, iar concluzia sondajelor de opinie adresate consumatorilor, analistilor si investitorilor institutionali a fost ca increderea in viitorul economiei a scazut", a completat analistul de la Tradeville.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 67,4 milioane lei (15,7 milioane euro), valoare cu 80% peste suma transferurilor din sedinta precedenta, de 37,4 milioane lei (8,6 milioane euro).

"O piata de capital sanatoasa si mai rezistenta la socurile economice se construieste pe economiile si fondurile de pensii ale investitorilor locali. Economia Romaniei nu este insa, momentan, suficient de productiva astfel incat sa sustina o rata de economisire mare a populatiei, motiv pentru care consider ca, pentru a se dezvolta piata locala de capital are nevoie in continuare de investitori straini", a spus Darabut.

Rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 34% de un deal cu 0,28% din actiunile BRD, in valoare de 23,1 milioane lei (5,3 milioane euro). Pe piata principala, titlurile bancii au crescut cu 4,55%, la 11,5 lei, iar operatiunile au insumat 1,9 milioane lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 23,3 milioane lei, iar pretul acestora a urcat cu 3,84%, la 0,4517 lei.

"In timp ce BET-FI a scazut in primele doua zile din aceasta saptamana cu 8,6%, titlurile FP au pierdut doar 2,3%. Cu alte cuvinte, piata considera, cel putin pentru moment, ca pretul de 0,42 lei/actiune ar fi unul bun pentru cei cu un orizont de timp mai indelungat", a conchis analistul.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 5,26% si au ajuns la 0,3 lei. Evolutia a venit pe un rulaj de 3,4 milioane lei, suma din care jumatate a reprezentat valoarea unui deal.

Investitorii au fost mai activi si la tranzactionarea derivatelor, realizand transferuri cu contracte futures de 4,3 milioane lei si cu produse structurate de 2,2 milioane lei. Astfel, lichiditatea totala a Bursei a fost de 74,4 milioane lei (17,2 milioane euro). Suma este cu 79% peste rulajul sesiunii precedente, de 41,6 milioane lei (9,6 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de 1 milion de lei, cu mult peste lichiditatea de joi, de doar 113.000 de lei. Piata Rasdaq a consemnat joi cel mai redus rulaj din 17 aprilie 2002, cand tranzactiile au cumulat 93.800 de lei.

Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 897.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,35%, la 0,283 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 2,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri