Bursa de la Bucuresti (BVB) a inchis prima sedinta din acest an in crestere cu 3,26%, intr-o piata sustinuta in proportie de peste 50% de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) si Banca Transilvania (TLV), scrie Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in urcare cu 3,47%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 3,14% peste referinta din 2012. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 3,07%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 3,37% peste nivelul de la finele anului trecut.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF si al titlurilor Fondul Proprietatea, a urcat cu 2,87%.

Investitorii au operat transferuri cu actiuni de 31,05 milioane lei (7,03 milioane de euro), iar 55% din rulajul pietei a fost asigurat de tranzactii cu actiunile Fondul Proprietatea (9,4 milioane lei), Transeletrica (4,1 milioane lei) si Banca Transilvaia (3,6 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au inchis in crestere cu 3,82%, la 0,5705 lei/unitate, iar actiunile companiei nationale de transport a energiei electrice au urcat cu 6,62%, la 13,53 lei.

Actiunile Transelectrica continua astfel ascensiunea de la finalul anului trecut dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat cresterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) si pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).

Titlurile Banca Transilvania au urcat joi 3,15%, ultimul transfer fiind perfectat la 1,31 lei. Actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse in intervalul 2-3,2%.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate pachete de titluri de stat pentru 2,9 milioane lei ( 670.000 de euro).

Bursa de la Bucuresti a incheiat anul 2012 cu un avans de 6,28% dupa ce in anul precedent a scazut cu aproape 16%.

Anul 2012 a inceput cu actiuni in urcare, investitorii vizand in principal companiile care au distribuit dividende consistente. Entuziasmul investitorilor s-a domolit apoi si odata cu incertitudinile politice multi investitori au decis sa iasa din piata pe la mijlocul anului, astfel ca rulajele au inceput sa scada.

Pentru acest an, brokerii se asteapta ca actiunile companiilor care vor distribui dividende sa creasca in prima parte a anului, insa dupa acest moment privesc cu rezerva evolutia bursei, avand in vedere ca iesirea multor investitori si scaderea rulajelor au decuplat piata locala de traiectoria burselor externe.

Actiunile europene au deschis in crestere sedinta de tranzactionare de joi dupa ce in SUA Congresul a ajuns la un acord privind bugetul, in urma caruia a fost evitata activarea unui set de majorari de taxe si reduceri de cheltuieli.

Ulterior indicii marilor piete europene au trecut pe minus.Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in scadere, din cauza ingrijorarii ca avansul pietei din ziua precedenta a fost exagerat, care a anulat efectul unor date peste asteptari privind angajarile din SUA in luna decembrie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri