Bursa de la Bucuresti a revenit usor in a doua parte a zilei si a incheiat sedinta in stagnare, intr-o piata unde prudenta celor mai multi investitori la tranzactionare a limitat lichiditatea la 10,9 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a deschis ziua in stagnare, insa dupa primele minute de tranzactionare a inceput sa scada usor. Dupa ora 14:00, piata a inceput sa revina spre nivelul de marti, urmand linia burselor vest-europene.

Oscilatiile usoare au venit in cadrul unor operatiuni cu volume foarte reduse de actiuni, rulaje de peste 100.000 de lei inregistrand titluri emise de doar 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

Investitorii au transferat in total actiuni de 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro), suma de peste doua ori mai mica decat cea din sedinta precedenta, de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro). Aproape jumatate din rulajul pietei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (3,3 milioane lei) si Erste (1,3 milioane lei).

"Scaderea rulajelor pe o piata ce tinde sa dea usor inapoi pare sa nu confirme asteptarea unor corectii semnificative. Marcarile de profit sunt sesizate timid deocamdata si deoarece vanzatorii gasesc destul de dificil contraparte. Singurele companii unde a fost evident interesul investitorilor sunt Fondul Proprietatea si Erste Bank. Actiunile FP cred ca se afla intr-o zona de suport in jurul pretului de 0,7 lei/actiune, iar marcarile de profit (deocamdata doar cazuri izolate) sunt o reactie fireasca, in acest moment, a celor ce doresc sa isi securizeze profitul si sa nu isi asume riscuri suplimentare", a declarat Simion Tihon broker la Prime Transaction.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut din nou sub pragul psihologic de 0,7 lei, peste care au trecut saptamana trecuta, ultima operatiune fiind realizata la 0,698 lei, pret cu 0,5% sub inchiderea de marti.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere nesemnifiactiva, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,12% peste nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,38%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,14% sub nivelul de marti, iar indicele BET-BK a incheiat ziua in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Actiunile Bursei de Valori Bucuresi (BVB) au urcat cu 3,8%, la 23,5 lei, dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a dat avizul ca fostul sef al bursei de la Varsovia Ludwik Sobolewski sa preia functia de director general al BVB.

"Singurul argument pentru aceasta crestere este validarea noului director general Ludwik Sobolewski de catre ASF", a afirmat brokerul.

Evolutia titlurilor BVB a venit pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei, din care un deal cu 0,67% din actiunile Bursei pentru 1,2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat cu aproape o ora inainte de finalul sedintei, la pretul de 23,5 lei.

Pe verde au incheiat sedinta si actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,7%, la 1,43 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 714.000 de lei.

"Interesul pentru actiunile din domeniul bancar nu a ocolit titlurile Bancii Transilvania. Sigur, ar putea fi vorba si despre un ordin mai mare de cumparare, insa cred ca este o tendita generala in acest moment ca investitorii sa isi creasca expunerile pe banci, evolutii similare fiind inregistrate si de actiunile Erste, BRD si chiar Carpatica", a mai spus Tihon.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 187.000 de lei, fata de 607.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Londra era in scadere cu 0,4%, piata de la Frankfurt era in stagnare, iar bursa de la Paris avansa cu 0,2%. Pietele au scazut in ultimele doua zile, in asteptarea publicarii minutei sedintei de politica monetara a Rezervei Federale a SUA de la sfarsitul lunii iulie, care ar putea oferi informatii privind programul de relaxare cantitativa si prognoza de inflatie. Economistii anticipeaza ca banca centrala a SUA va reduce incepand din luna septembrie programul de stimulare monetara a economiei prin preluarea de obligatiuni din piata, cunoscut ca relaxare cantitativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri