Scena politica romaneasca trece, odata cu ruperea USL, prin cea mai importanta schimbara de la demiterea Guvernului Ungureanu si suspendarea presedintelui Traian Basescu in 2012, insa chiar si asa specialistii din piata de capital se lasa cu greu impresionati de disparitia Uniunii Social Liberale (USL). Care a fost reactia pietei in cazul precedentelor crize politice si care ar putea sa fie efectele schimbarii majoritatii parlamentare in urmatoarele zile?

Destramarea USL va duce la primele schimbari majore in Cabinetul Ponta de la primirea votului de incredere din mai 2012, locul PNL in alianta de guvernare urmand sa fie luat cel mai probabil de UDMR.

Brokerii spun ca ruperea USL nu va lovi cotatiile actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), singura stire cu un adevarat potential negativ fiind o eventuala cadere a guvernului ca urmare a pierderii majoritatii in parlament.

Se rupe USL insa asta nu inseamna ca se opreste economia; in piata lumea nu se lasa impresionata de aceste dispute politice. Cand a picat guvernul Boc piata abia a scazut cu 1% - Rares Nilas

“Se rupe USL insa asta nu inseamna ca se opreste economia; in piata lumea nu se lasa impresionata de aceste dispute politice, care au fost destul de des inalnite in Romania. Pe investitori ii intereseaza in primul rand contextul economic, iar acesta nu se modifica cel putin pentru moment. Nu ma astept sa vedem o cadere a bursei in urmatoarele zile. Cand a picat guvernul Boc piata abia a scazut cu 1%. Acum nici macar nu vorbim de caderea guvernului, ci de schimbarea configuratiei aliantei de guvernare”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Evenimente politice pe Bursa de Valori BucurestiInvestitorii de pe bursa si-au facut o obsinuinta din a ignora, cel putin pe termen scurt, turbulentele politice din Romania. De exemplu in iulie 2012, cand presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie, niciunul dintre principalii trei indici ai BVB nu au scazut cu mai mult de 0,6%.Nici la demiterea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, pe 27 aprilie 2012, reactia bursei nu a fost mai puternica, piata fiind la acel moment in coborare cu 0,5%.

Ruperea efectiva a USL nu este un motiv de ingrijorare, ci eventuala instabilitate politica ce ar putea sa urmeze daca de exemplu ar cadea guvernul - Nicu Grigoras

“Ruperea efectiva a USL nu este un motiv de ingrijorare, ci eventuala instabilitate politica ce ar putea sa urmeze daca de exemplu ar cadea guvernul. In aceasta situatie ne putem gandi la viitoare reactii negative pe bursa, sau ca ofertele publice de actiuni ar putea sa fie amenintate. Totusi, mi se pare greu de crezut ca vom ajunge la aceasta situatie, mai ales daca ne gandim cati ani a fost guvernata Romania de premierul Emil Boc cu o majoritate mult mai firava in Parlament”, este de parere Nicu Grigoras, director front office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

In ultimii cinci ani, cea mai puternica reactie a investitorilor la un eveniment politic intern a fost notata pe 6 februarie 2012, cand premierul Emil Boc si-a anuntat demisia. Piata a scazut in respectiva sedinta cu putin peste 1%, insa actiunile de pe Bursa au revenit puternic in zilele urmatoare, luna februarie 2012 inchizandu-se cu o crestere in medie de 7,5%.

Ar fi fost ceva mai serios daca nu s-ar fi putut forma o majoritate parlamentara dupa ruperea USL, dar pana la urma vorbim doar de politicieni care se schimba intre ei - Gabriel Necula

“Este evident ca situatia politica actuala are o oarecare influenta negativa, insa personal cred ca un efect mai mare asupra BVB o are starea generala a pietelor emergente si informatiile care mai apar pe aceasta tema. Ar fi fost ceva mai serios daca nu s-ar fi putut forma o majoritate parlamentara dupa ruperea USL, dar pana la urma vorbim doar de politicieni care se schimba intre ei”, a concluzionat Gabriel Necula, head of trading Alpha Finance Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de marti cu o crestere de aproape 0,1% pe indicele BET si o corectie de 0,17% pe BET-FI, indicele SIF-urilor. Nici pe plan extern tendinta nu a fost mai clara, in Germania indicele DAX fiind in coborare cu 0,1%, in vreme ce Bursa din Viena a urcat cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri