Romtelecom este in prezent cea mai mare companie cu capital majoritar privat cu sanse reale sa se listeze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce statul a selectat la inceputul acestei luni brokerii care vor elabora strategia pentru vanzarea a 45% din actiunile operatorului telecom. Ipotetic vorbind, daca pe BVB s-ar lista alti patru giganti din economia privata, precum Dacia, BCR, Vodafone si Orange, dimensiunea pietei ar creste spectaculos, valoarea totala a afacerilor companiilor listate urmand sa urce cu 50%, depasind 75 mld. lei intr-un an.

Acest articol face parte din campania wall-street.ro "Romania descopera bursa", un proiect editorial care isi propune sa aduca in centrul atentiei companii private a caror listare ar putea sa transforme complet Bursa de Valori Bucuresti.

Ce sanse are Romtelecom sa ajunga pe Bursa?

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) detine 44,99% din actiunile Romtelecom, restul fiind controlate de grupul grec OTE. Pachetul MSI va fi scos in curand la vanzare, statul selectand la inceputul lui martie ca intermediari un consortiu format din firmele de brokeraj romanesti Swiss Capital si BT Securities, si din care mai face parte si cunoscutul grup bancar elvetian UBS Limited.

Reprezentantii statului nu au mentionat inca daca actiunile Romtelecom vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti, sau daca vor fi vandute direct, prin intermediul unui plasament privat. In prezent, brokerii selectati lucreaza la un studiu ce va fi prezentat MSI si in urma caruia statul roman va decide daca bursa reprezinta sau nu cea mai buna solutie.

Varianta BVB pare cea mai probabila avand in vedere ca intermediarii selectati reprezinta firme de brokeraj cu experienta mai degraba in piata bursiera, decat in piata de fuziuni si achizitii. In plus, istoria ultimelor tentative de privatizare sau vanzari de pachete de actiuni la companii de stat arata esecuri rasunatoare in cazul licitatiilor si plasamentelor private (vezi cazurile Oltchim si Cuprumin)i n comparatie cu ultimele doua plasamente inchise cu succes pe bursa (cazurile Nuclearelectrica si Romgaz).

Iunie 2014 este termenul limita pana la care statul ar trebui sa anunte ce se intampla cu actiunile Romtelecom pe care inca le detine.

Romtelecom a inchis anul 2013 cu venituri de 2,69 mld. lei, cifra care ar plasa compania pe locul patru (dupa Petrom, Rompetrol si Romgaz) daca ar fi sa o comparam cu incasarile celorlalte societati listate pe BVB.

De ce Dacia pe Bursa?

Automobile Dacia este probabil cel mai mare nume pe care Bursa de Valori Bucuresti l-a pierdut in ultimii zece ani. Compania a fost delistata in 2003, dupa ce francezii de la Renault au preluat producatorul de automobile din Pitesti si au facut oferta publica de preluare pentru titlurile inca detinute de actionarii minoritari.

Dacia este cel mai mare exportator al Romaniei si intra cu usurinta in top 10 cele mai valoroase companii locale. Automobile Dacia a inregistrat in 2012 afaceri de 12,7 mld. lei si un profit de 277 mil. lei (nu exista date financiare pentru anul 2013). Avand in veniturile, Dacia ar fi fost a doua cea mai mare companie de pe BVB in 2012, intrecuta doar de Petrom (venituri 19,5 mld. lei) si aproape la egalitate cu Rompetrol Rafinare (12,3 mld. lei).

O noua listare a Dacia pe Bursa este aproape imposibil de imaginat in prezent avand in vedere ca Renault detine 99,4% din actiunile companiei, iar grupul nu si-a aratat niciodata intentia de a-si reduce pachetul de titluri.

De ce BCR pe Bursa?

Pana acum doi ani, listarea bancii nu era doar o discutie ipotetica, SIF-urile avand posibilitatea de a forta Erste (noul actionar majoritar al BCR dupa privatizare) sa listeze BCR pe Bursa.

Erste a amanat insa constant listarea prevazuta in contractul de privatizare, iar in cele din urma a ajuns la o intelegere cu SIF-urile in urma careia societatile de investitii financiare au renuntat la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.

BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active de 66,73 mld. lei si un venit net bancar de 4 mld. lei in 2013. BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, este deja listata pe Bursa de Valori Bucuresti.

De ce Orange si Vodafone pe Bursa?

Pe scurt, datorita notorietatii, un capitol la care Bursa de Valori Bucuresti sufera puternic. Orange si Vodafone sunt cei mai mari operatori de telefonie mobila din Romania si se afla totodata in randul primilor zece cei mai mari advertiseri din piata locala.

Imaginea celor doua companii ar aduce beneficii imense pietei de capital romanesti in special in randul populatiei obisnuite pentru care nume precum SIF Oltenia, Transgaz sau Antibiotice nu rasuna foarte puternic.

Listarea celor doi operatori de telefonie mobila pe bursa romaneasca ramane insa doar la stadiul de vis frumos, in piata fiind cunoscut faptul ca Vodafone si Orange nu isi listeaza filialele locale.

Orange Romania a raportat anul trecut venituri de 4,12 mld. lei, cu 5,6% mai mult fata de afacerile de 3,89 mld. lei anuntate de Romgaz, una dintre “vedetele” bursei. In functie de venituri, Oranga Romania ar fi a treia cea mai mare companie de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Vodafone Romania nu si-a publicat rezultatele pentru anul trecut. In 2012 operatorul a avut venituri de 3,45 mld. lei.

Companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat in 2013 venituri cumulate de 51,6 mld. lei. Daca la aceasta cifra s-ar adauga cele mai recente venituri anuale anuntate de cele cinci companii mentionate mai sus, suma ar creste cu peste 52%, pana la 78,5 mld. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri