Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Anuitatile

Anuitatile

Ce sunt

In loc de anuitati puteti sa va ganditi la niste plati anuale, sau la niste rente. O anuitate reprezinta o serie de plati fixe facute la intervale regulate de o companie - in general una de asigurari.

Anuitatile sunt de mai multe tipuri: o anuitate datorata presupune ca societatea de asigurari efectueaza platile la inceputul unui interval stabilit. Acesta este populara in randul celor care vor sa aiba un venit suplimentar dupa pensionare. De cealalta parte, o anuitate imediata se depune de anuiant printr-o prima unica si se incaseaza la sfarsitul unui interval (semestrial, trimestrial) convenit. Mai multe detalii despre diferitele tipuri de anuitati puteti gasi pe website-ul UNSAR.

Unele anuitati sunt pe viata, asa ca daca traiti mult compania de asigurari trebuie sa va plateasca in continuare rentele. Practic, companiile de asigurari “pariaza” ca veti deceda pana cand intreaga valoare a anuitatii va fi platita.

Obiective si riscuri

Anuitatile sunt in general trecute cu vederea de micii investitori, deoarece oamenii in general nu sunt constienti de beneficiile acestora. Anuitatile sunt avantajoase pentru cei care sunt in cautarea unei investitii cu risc redus si care vor sa beneficieze de acumularea dobanzii compuse. Dezavantajul este acela ca daca vreti sa va retrageti banii la un moment dat, veti fi serios penalizati.

Cum se pot cumpara sau vinde

Companiile de asigurari sunt principalii distribuitori de anuitati, urmate uneori de banci. Clientii care cumpara anuitati platesc in general un comision de administrare si/sau subscriere.

Plusuri

  • Nu platiti taxe anuale pana cand incepeti sa incasati anuitati
  • Riscul foarte scazut. Anuitatile sunt considerate investitii sigure

Minusuri

  • Anuitatile cu plati fixe sunt susceptibile la riscul inflatiei
  • Daca decedati prea devreme, nu veti fi primit inapoi toti banii pe care i-ati investit

Foto: Shutterstock

Contractele futures

Contractele futures

Ce sunt

Asa cum numele acestora sugereaza, instrumentele financiare de tip futures reprezinta contracte pe marfuri, valute, actiuni sau indici bursieri prin care investitorii incearca sa anticipeze valoarea acestora la o data in viitor.

Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o cantitate standard de active, cu livrarea in viitor, la o data numita “scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.

In general contractele futures sunt percepute ca instrumente financiare foarte riscante, destinate speculatorilor, ceea ce este adevarat intr-o anumita masura, insa aceste contracte sunt adesea folosite si pentru reducerea riscurilor. De exemplu puteti “paria” ca o actiune va creste cumparand-o de pe bursa, insa, pentru a va asigura impotriva scaderii, puteti cumpara si un contract futures prin care sa mizati pe scaderea acesteia. Astfel, in ambele situatii una dintre cele doua investitii o va compensa pe cealalta. Bineinteles insa ca in acest fel nici nu veti avea un castig semnificativ. Acelasi lucru este valabil si pentru contractele futures pe marfuri sau valute.

Obiective si riscuri

Cei care investesc in futures au unul dintre doua obiective majore: sa se asigure (sa faca hedging) impotriva unui risc, sau sa speculeze.

Riscurile se aplica in general speculatorilor, deoarece acestia nu detin niciodata activul suport al contractului futures. Acestia cumpara cand anticipeaza cresterea preturilor si vand cand anticipeaza scaderea preturilor. Motivul pentru care contractele futures sunt atat de riscante este cauzat de faptul ca acestea sunt tranzactionate in marja si astfel fiecare contract reprezinta o cantitate foarte mare din activul suport.

Concluzia este ca nu ar trebui sa investiti in futures decat daca aveti foarte mare experienta in piata de capital si daca aveti multi bani.

Cum se pot cumpara sau vinde

Contractele futures se tranzactioneaza doar prin intermediul caselor de brokeraj.

Plusuri

  • Folositoare pentru reducerea riscurilor
  • Castiguri ridicate in cazul in care speculatiile pe care le faceti se dovedesc a fi de succes

Minusuri

  • Riscuri mari, mai ales in comparatie cu o investitie traditionala in actiuni
  • Foarte usor sa va pierdeti banii in piete volatile

Obiectele de colectie

Obiectele de colectie

Ce sunt

In general vorbind, un obiect de colectie reprezinta orice activ fizic a carui valoare creste in timp datorita raritatii sau cererii pentru acesta. Cand vorbesc despre obiecte de colectie, multe persoane se gandesc la arta, monede sau timbre, insa in realitate nu exista nicio regula in aceasta privinta, lucruri precum whisky-ul sau benzile desenate fiind de asemenea considerate obiecte de colectie in care se poate investi.

Obiective si riscuri

Obiectivul investitiei in obiecte de colectie depinde foarte mult in functie de persoana si obiectul in sine. Obiectele de colectie nu genereaza niciun venit constant si nimeni nu garanteaza ca pretul acestora chiar va creste dupa o perioada de timp.

Cum se pot cumpara si vinde

Obiectele de colectie se pot cumpara de aproape oriunde. Targurile si licitatiile sunt insa cele mai populare locatii in care acestea se tranzactioneaza.

Plusuri

  • Majoritatea obiectelor de colectie nu sunt afectate in timp de inflatie

Minusuri

  • Lichiditate scazuta. Adesea greu de vandut la pretul dorit.
  • Nu genereaza niciun venit constant
  • Valoarea exacta este dificil de estimat

Foto: Shutterstock / Rarity Goods

Imobiliare

Imobiliare

Ce sunt

Cu toti stim ce reprezinta o proprietate imobiliara. Fie ca vorbim de un apartament, un teren, sau o casa de vacanta, pentru majoritatea dintre noi achizitionarea unei proprietati reprezinta cea mai mare investitie pe care o faceam de-a lungul vietii.

Locatia este cel mai important factor de luat in considerare atunci cand cumparam o casa. Spre deosebire de alte investitii, cele imobiliare sunt dramatic afectate de zona in care se afla si alti factori locali. Data constructiei si starea imobilului sunt alti factori care afecteaza pretul acestei investitii.

Obiective si riscuri

Obiectivele investitiilor in imobiliare pot varia. Pentru cei care vor pur si simplu sa isi mareasca suma investita, atunci achizitionarea unei proprietati intr-o zona promitatoare reprezinta cea mai buna optiune. De cealalta parte, pentru cei care vor un venit constant, solutia este cumpararea unui imobil si inchirierea acestuia.

Riscurile investitiei in imobiliare tin de plata taxelor, costurile de mentenanta si reparatii. De asemenea, piata imobiliara nu este tocmai lichida, in perioadele proaste ale pietei fiind foarte dificil sa vindeti o proprietate.

Cum se pot cumpara si vinde

Proprietatile imobiliare se tranzactionaza fie pe cont propriu, fie prin intermediul agentilor si brokerilor imobiliari, care percep comisioane.

Plusuri

  • Posibilitatea de a investi pentru a obtine un castig imediat, sau pentru a obtine un venit constant
  • Imprumuturile imobiliare va pot ajuta sa obtineti suma initiala necesara pentru a face o investitie

Minusuri

  • Vanzarea unei proprietati poate fi dificila
  • Detinerea unei proprietati implica o serie de costuri destul de ridicate

Asigurarile de viata

Asigurarile de viata

Ce sunt

Asigurarile de viata ofera protectie financiara in cazul unui deces. Persoana pe care o numiti ca beneficiar va incasa indemnizatia pentru a compensa pierderea venitului pe care asiguratul il genera.

Puteti sa va ganditi la o asigurare de viata precum la un fel de pariu morbid: daca asiguratul traieste mai mult decat compania de asigurari estimeaza, atunci acesta “pierde” pariul. Daca insa asiguratul moare mai devreme, acesta “castiga” deoarece compania de asigurari va fi nevoita sa plateasca beneficiarul politei.

Obiective si riscuri

Indiferent cine esti, beneficiul unei asigurari de viata consta in linistea de sine pe care aceasta o ofera. Daca ceva se intampla cu tine, beneficiarul va primi o compensatie financiara. Asigurarile de viata pot fi folosite si pentru acoperirea datoriilor pe care le-ai putea lasa in urma.

Majoritatea politelor de asigurare de viata au riscuri foarte mici. Un grad de risc ceva mai ridicat este intalnit in cazul asigurarilor de viata cu componenta de investitie, prin intermediul carora o parte din bani sunt plasati in actiuni, obligatiuni sau fonduri de investitii.

Cum se pot cumpara si vinde

Exista numeroase firme si brokeri de asigurari care vand acest tip de politie, insa trebuie sa aveti in vedere ca le veti plati comisioane acestora.

Plusuri

  • Investitie cu risc mic
  • Va ofera posibilitatea de a asigura viitorul financiar al unui urmas, in cazul in care ceva neprevazut vi se intampla

Minusuri

  • Daca veti avea o viata lunga, familia nu va beneficia de valoarea intreaga a politei
  • Asigurarile de viata cu componenta investitionala pot fi considerate riscante