Procurorii DIICOT vor pune sechestru pe bunurile Rompetrol, printre acestea fiind vizate rafinaria Petromidia si benzinariile companiei. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

Dosarul este unul disjunct dintr-un altul in care mai multe persoane au fost condamnate definitiv si in care a fost judecat si omul de afaceri Dinu Patriciu, scrie Digi24. In cazul acestuia, procesul penal s-a incheiat in urma decesului.

Dosarul este deschis de mai multi ani, fiind constituit dupa ce a fost desprins din cel in care au fost acuzate 13 persoane, printre care Dinu Patriciu, fostul senator Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis. Faptele vizate in acest dosar sunt de constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, evaziune fiscala si delapidare, scrie News.ro.

Ancheta dateaza de la inceputul anului 2006, iar acum a fost luata o masura fara precedent: un sechestru de peste 660 de milioane de euro, pus pe instalatiile rafinariei Petromidia si pe benzinariile companiei. Masura a fost impusa pentru a se recupera prejudiciul, deoarece in varianta initiala a dosarului nu s-a reusit acest lucru.

In zilele urmatoare, procurorii vor chema la DIICOT mai multe persoane, pentru audieri, iar unele dintre acestea, cercetate deja in cauza, pentru a li se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale.

Printre persoanele vizate in ancheta sunt Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia si fost presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare, in prezent sef al diviziei de Rafinare si Petrochimiei in KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chis, fost vicepresedinte al grupului Rompetrol si fost actionar, si Adrian Volintiru, fost presedinte al AVAS in perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat in Ministerul Economiei. si fost director financiar al Rompetrol.

In momentul de fata nu este clar in ce fel ancheta va afecta vanzarea Rompetrol catre compania China Energy Company Limited. In urma cu doua saptamani, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) si China Energy Company Limited au semnat documentele specifice in cadrul unui parteneriat in cadrul KMG International NV, in care CEFC va detine o participatie de 51%, respectiv 49% pentru CN KMG.

Data estimata pentru finalizarea tranzactie este octombrie 2016. Deal-ul va fi supus unor masuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finala din partea autoritatilor competente europene si chineze, dar si alte institutii abilitate.

Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 4,4% pe bursa anul acesta. Avand in vedere cotatiile din prezent, compania este evaluata pe Bursa de Valori Bucuresti la 2 mld. lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri