Decembrie este cea mai buna luna pentru investitorii care isi plaseaza banii in actiuni, istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dar si a pietelor internationale, indicand faptul ca exista cel putin 70% sanse ca luna aceasta sa aiba loc obisnuitul “Raliu de Craciun”.

Actiunile tranzactionate pe burse obsinuiesc sa creasca in luna decembrie, motivele acestei reveniri fiind puse in general pe seama optimismului investitorilor inainte de sarbatorile de iarna. Exista insa si un motiv mult mai pragmatic pentru cresteri, si anume faptul ca administratorii marilor fonduri de investitii de pe burse isi repozitioneaza o parte din detineri, astfel incat portofoliile acestora sa indice evolutii mai bune la nivelul anului.

Indiferent de motive, optimismul din aceasta luna este cat se poate de real. De exemplu, Bursa de Valori Bucuresti a crescut in 7 din ultimii 10 ani in luna decembrie, luand in calcul evolutia BET – indicele care urmareste cele mai tranzactionte zece actiuni din piata. Regula se pastreaza chiar si atunci cand statistica este extinsa la intreaga istorie a pietei locale: in 13 din ultimii 19 ani BVB a crescut in decembrie, existand astfel 68-70% sanse ca intr-un an actiunile sa aiba evolutii pozitive in decembrie.

“Sunt optimist ca vom inchide decembrie pe plus, insa conditiile actuale din piata indica faptul ca sunt sanse sa avem o volatilitate sporita luna aceasta. Avem decizia OPEC, alegerile din Romania si chiar si alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA inca mai are efecte asupra pietelor. In mod normal alegerile locale nu ar trebui sa schimbe in mod radical lucrurile in piata. In legatura cu alegerile, singurul lucru de mentionat ar fi acela ca acum probabil exista bani neinvestiti, care ‘asteapta’ rezultatul scrutinului si pe care i-am putea vedea ulterior in piata”, este de parere Simion Tihon, broker in cadrul Prime Transaction.

Anul Romania (BET) Germania (DAX) SUA (S&P 500)
2015 -0,2 -5,7 -1,7
2014 2,1 -0,2 -0,4
2013 2,5 2 2,3
2012 7,4 2,6 0,7
2011 2,1 -3,7 0,8

Si in afara tarii “Raliul de Craciun” (“Santa Claus Rally”) este la fel de prezent. Ca si pe BVB, in Germania, Bursa din Frankfurt a crescut in decembrie de sapte ori in ultimul deceniu. Situatia arata chiar mai bine in SUA, unde acelasi lucru s-a intamplat de 8 ori in ultimii 10 ani.

Graficul de mai jos combina datele existente pentru indicii FTSE 100 (Marea Britanie), S&P 500 (SUA), MSCI World (benchmark global) and Eurostoxx (benchmark european). Acesta arata frecventa cu care indicii au crescut in fiecare luna, luand in calcul datele din 1988 si pana in prezent.


Sursa grafic: Cityam.com

Decembrie este cea mai performanta luna pentru S&P 500, principalul indice al Bursei din New York, luand in calcul datele existente din 1950 si pana in prezent.

“Trei din fiecare patru luni decembrie sunt pozitive, iar castigul ajunge per ansamblu la 1,7%”, a declarat, pentru CNBC, Sam Stovall, investment strategist in cadrul companiei de cercetare CFRA.

Acesta subliniaza insa ca prima jumatate a lunii este destul de slaba in general, cresterea fiind in medie de doar 0,1%. Anul acesta piata americana a crescut puternic in noiembrie, impulsionata de alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA si, mai ales, de discursul moderat al acestuia dupa victorie.

“Fura Trump din raliul de Craciun? Istoric vorbind, S&P 500 a crescut la finalul anilor electorali, si ar putea sa faca acest lucru si in 2016, dar s-ar putea sa vedem marcari de profit in anumite sectoare care au supraperformat”, mentioneaza Sam Stovall.

De altfel, faptul ca bursele au evoluat deja bine luna trecuta este unul dintre putinele motive care ar putea trage in jos luna decembrie. Totusi, perspectivele aratau bine vineri, in prima zi de tranzactionare a lunii pe Bursa de Valori Bucuresti, cand piata crestea cu 1,1% pe fondul revenirii Petrom. Cresterea companiei a venit in contextul acordului OPEC pentru reducerea productiei de petrol.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri