Fondul Proprietate propune in asociere cu un alt actionar al BRD cresterea dividendului brut la 1,045 lei/actiune, reprezentand o rata de distributie de 100% din profitul net neconsolidat al BRD pe 2016. De asemenea, Fondul solicita introducerea mai multor puncte pe ordinea de zi a AGA BRD din 20 aprilie.

Propunerea initiala de dividend a conducerii BRD a fost de 0,73 lei, reprezentand o rata de distributie de 67%.

Fondul Proprietatea detine 3,63% din capitalul social al BRD Groupe Societe Generale, dar impreuna cu un alt actionar, care nu a fost dezvaluit, vizeaza si desemnarea membrilor Consiliului de Administratie prin aplicarea metodei votului cumulativ, ceea ce in opinia Fondului, ar putea conduce la cresterea numarului membrilor independenti, astfel incat baza de investitori institutionali din actionariatul BRD sa fie mai bine reprezentata.

In prezent, sapte din cei noua membri ai CA detin sau au detinut la un moment dat de-a lungul carierei o pozitie executiva in cadrul BRD sau Societe Generale Group.

"Un numar sporit de membri independenti ai Consiliului de Administratie ar trebui sa aiba un efect benefic atat pentru BRD, cat si pentru toti actionarii sai, putand oferi Consiliului noi perspective cu privire la strategie si oportunitatile din piata, contribuind in acelasi timp la sporirea increderii pietei in capacitatea Consiliului de a supraveghea conducerea executiva. Speram ca majoritatea actionarilor BRD va recunoaste beneficiile propunerii noastre si o va sustine", declara, intr-un comunicat de presa, Greg Konieczny (foto), CEO si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

In acest context, Fondul Proprietatea isi doreste sa il impuna pe Cezary Smorszczewski drept candidat in calitate de membru independent al Consiliului de Administratie.

Reducerea capitalului Tier 1, o alta "dorinta" a FP

Potrivit comunicatului emis de Fond, la sfarsitul anului 2016, rata fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat al BRD era de 20,4% (inainte de includerea profitul net aferent anului 2016), ceea ce "reprezinta un nivel ridicat comparativ cu cerintele de reglementare precum si in comparatie cu nivelurile inregistrate de alte grupuri bancare din regiune".

In acest context, Fondul si un alt actionar al BRD propun mandatarea Consiliului de Administratie sa analizeze si sa propuna actionarilor decizii corporative vizand optimizarea structurii de capital a bancii avand ca rezultat reducerea pana la sfarsitul anului 2017 a ratei fondurilor proprii de nivel 1 (Tier 1) la nivel consolidat pana la nivelul de 16,6%.

Ulterior, pana la sfarsitul trimestrului al doilea al anului 2018, FP isi doreste ca rata fondurilor proprii Tier 1 sa nu depaseasca cu mai mult de 1% Cerinta Globala de Capital (OCR) solicitata de catre Banca Nationala a Romaniei, care in prezent este de 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri