Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) va incepe lucrarile la un nou terminal pentru pasageri in 2022, care va mari capacitatea aeroportului cu 5, pana la 10 milioane de pasageri transportati anual. Costurile lucrarilor de extindere sunt estimate la 818,5 mil. euro, acestea urmand sa fie acoperite, cel mai probabil, din finantari primite de la institutii financiare europene, precum BERD, dar si din eventualele fonduri atrase ca urmare a listarii companiei pe Bursa de Valori Bucuresti.

"Anul viitor vrem ne asteptam sa treaca legea expropierii de care avem nevoie pentru a obtine terenurile pe care se va face extinderea Aeroportului Henri Coanda din Otopeni. In 2022 ne asteptam sa inceapa lucrarile din prima faza a proiectului de dezvoltare, iar terminalul ar urma sa fie finalizat trei ani mai tarziu", au declarat oficialii CNAB la o intalnire cu investitorii organizata de Fondul Proprietatea, care detine un pachet de 20% din actiunile Aeroportului.

Prima faza a proiectului va avea un cost estimat la aproximativ 325 mil. euro, in vreme ce a doua etapa va avea un cost de aproximativ 493 mil. euro. Sumele mentionate de oficialii companiei nu includ banii necesari realizarii expropierilor, care vor intra in responsabilitatea statului roman.
Extinderea Aeroportului Otopeni presupune, printre altele, 25 de noi porti de imbarcare, noi locuri de parcare si extinderea zonei de retail.

Anul trecut, CNAB a inregistrat o crestere a numarului de calatori cu 18%, pana la aproape 11 milioane, oficialii companiei anticipand o continuare a trendului pozitiv si in 2017, cand Aeroportul Otopeni va depasi, cel mai probabil, Aeroportul din Budapesta, care anul trecut a avut 11,4 mil. calatori. Aeroportul Otopeni opereaza in prezent foarte aproape de capacitate maxima.

"Procesul de due diligence este cel mai dificil; credem ca in 2020 se va termina expropierea. Acum se cauta metode de finantare si exista intalniri cu institutii financiare europene in acest sens. De asemenea, o parte din bani ar putea sa provina si din listarea pe bursa a CNAB", au mai declarat reprezentantii CNAB.

Aeroportul Henri Coanda a inregistrat in prima jumatate a acestui an 5,9 mil. pasageri, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Anterior, reprezentantii companiei au estimat ca numarul de pasageri ar putea sa depaseasca 12 mil. in 2017.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri