Autoritatile financiare si politice de la Washington par a desfasura in aceste zile o ofensiva coordonata de comunicare – chiar inaintea intalnirii G20 programate pentru joi 2 aprilie la Londra.
Marti 24 martie, atat secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, cat si presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, au sustinut in cadrul Congresului american necesitatea unei noi politici de reglementare a activitatilor financiare. Cateva ore mai tarziu, intr-o conferinta de presa televizata intr-un interval orar de maxima audienta, presedintele american Barack Obama a afirmat ca economia se va reface, dar ca un asemenea reviriment „va lua timp, va lua rabdare, va fi nevoie sa intelegem ca atunci cand cu totii lucram impreuna, cand fiecare dintre noi priveste dincolo de interesele individuale pe termen scurt catre o serie mai larga de obligatii pe care le avem unii fata de ceilalti – atunci vom reusi”.

Declaratiile de marti ale presedintelui Obama au fost generoase. America avea nevoie, din nou, de un asemenea moment. Ramane insa un mare semn de intrebare in legatura cu afirmatia presedintelui conform careia administratia se misca in directia potrivita in incercarea de a stabiliza economia.

Deocamdata, bursa americana de actiuni vrea sa creada intr-un raspuns pozitiv.

In cele 13 zile active de tranzactionare care au trecut de la cel mai recent minim al ultimilor 12 ani afisat pe 9 martie pana joi 26 martie, indicele compozit Dow Jones Industrial Average a inregistrat o apreciere de peste 20% - marcand astfel cel mai important avans al perioadei care a trecut din 1938.

Dintre sectoarele constituente ale indicelui compozit S&P 500, grupul titlurilor financiare continua sa aiba cea mai buna performanta. O asemenea dinamica ramane cu atat mai interesanta cu cat este vorba despre cel mai stigmatizat sector al bursei americane in debutul noului an.




Pretul actiunilor Citigroup Inc. – care pe 5 martie cobora sub pragul de $1 pentru prima data in istorie – s-a apreciat luni 23 martie cu peste 19%, depasind nivelul de $3.

Si desi agentia Moody’s Investors Service a retrogradat luni ratingul gigantului american General Electric Co. de la Aaa la Aa2 – luand astfel o decizie similara celei anuntate foarte recent de catre Standard & Poor’s – pretul actiunilor companiei s-a apreciat in aceeasi zi cu peste 9%.

Pe 4 martie, cotatiile General Electric Co. coborasera sub pragul de $6 pentru prima data in ultimii 18 ani – pe fondul anuntului companiei conform caruia dividendul trimestrial urma sa fie taiat pentru prima data in ultimii peste 70 de ani.

Iar aprecierile observate vineri 27 martie pe pietele asiatice de actiuni au fost conduse de catre grupul producatorilor auto – un alt sector strivit de vanzari in lunile recente.

Revirimentul se resimte la nivel global. Indicii compoziti ai burselor de actiuni din Japonia si India – Nikkei 225 si BSE Sensex – au inregistrat aprecieri de peste 20% fata de cele mai recente minime cotate la inceputul lunii martie. Indicele compozit al bursei de actiuni din Brazilia – Bovespa – a castigat aproape 45% fata de cel mai recent minim afisat la sfarsitul lunii octombrie.

Doar de la inceputul anului, cei mai importanti indici compoziti ai bursei de actiuni din China au castigat aproape 30% - marcand totodata si cea mai buna evolutie la nivel international. Publicul recompenseaza experienta in ceea ce priveste politicile centraliste – capitol la care cele mai importante economii globale par a avansa la randul lor.

Personal, urmaresc in continuare ipoteza despre care am vorbit saptamana trecuta, documentata pentru prima data in notele de piete internationale aparute pe 17 martie pe site-ul Tradeville – noul Vanguard: bursele internationale de actiuni au acum cel putin sansa stabilizarii.

Tabloul fundamental global ramane insa la fel de sumbru ca cel pe fondul caruia bursa americana de actiuni a pierdut aproape un sfert din capitalizare in debutul noului an. Fara pretentia de a apartine vreunei categorii analitice, singura explicatie pe care o gasesc in legatura cu initiativa recenta a cumparatorilor pe bursele internationale de actiuni este ca publicul a asteptat apocalipsa, dar apocalipsa – deocamdata – nu a venit.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.



Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri