Reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea prin micsorarea valorii nominale a unei actiuni prejudiciaza interesele actionarilor actuali si creaza o discriminare intre acestia si cei ce vor deveni ulterior actionari, au declarat reprezentanti ai actionarilor.
Fondul Proprietatea, care are in portofoliu participatii la 88 de companii, a inregistrat deprecieri de active de 3,5 miliarde lei, de la 14,46 miliarde lei in 2007 pana la 10,95 miliarde lei in 2008, ca urmare a scaderii valorii detinerilor la companiile listate la bursa, potrivit NewsIn.

Insa Fondul a raportat profit pentru anul trecut, in contextul in care, dupa o decizie a CNVM, poate sa inregistreze deprecierile de active in bilantul contabil si nu in contul de profit si pierdere. Conducerea Fondului a propus ca inregistrarea deprecierilor sa se faca prin micsorarea capitalului social, ce ar presupune reducerea valorii nominale a unei actiuni cu circa un sfert, de la 1 leu la 0,76 lei.

"Preconizata reducere a capitalului social al Fondului Proprietatea prin micsorarea valorii nominale a unei actiuni prejudiciaza interesele actionarilor existenti", au declarat reprezentanti ai actionarilor privati.

Actionarii privati doresc, insa, sa primeasca cat mai repede dividendele propuse de Fond. Din profitul de anul trecut, de 467,7 milioane lei, conducerea Fondului Proprietatea propune acordarea de dividende in valoare de 2 bani (0,02 lei) pe actiune, valoare tripla fata de cea a dividendului platit din profitul pe 2007.

Distribuirea de dividende este conditionata, insa, de acceptul actionarilor de a reduce capitalul social al Fondului si schimbarea politicii contabile, prin adoptarea celei impuse de Ordinul CNVM care prevede ca pierderile din scaderea valorii participatiilor din portofoliu sa fie reflectate in capitalurile proprii si nu in contul de profit si pierdere.

Potrivit Legii 31/1990, a societatilor comerciale, reducerea capitalului social se poate realiza fie prin reducerea valorii nominale a unei actiuni, fie prin anularea unor actiuni - fiind vizate in acest caz cele subscrise, dar nevarsate in termenul legal. In aceasta situatie se afla actiuni in valoare de 560 milioane lei, blocate in prezent, deoarece statul nu a varsat contravaloarea lor.

"Conform Legii 247/2005, scopul infiintarii Fondului Proprietatea este acela de a despagubi persoanele ale caror bunuri imobile nu au putut fi restituite in natura conform diverselor legi speciale de restituire. Prin urmare, afirmatiile Doamnei Lulache, cum ca actionarii si-au asumat un risc atunci cand au devenit actionari in Fond, nu au sustinere legala deoarece persoanele care au devenit actionari ai Fondului (fostii proprietari n.r.) nu aveau alta posibilitate legala de a fi despagubite pentru imobilele ce nu au putut fi restituite in natura. Prin urmare, dobandirea de catre acestia a calitatii de actionar in Fondul Proprietatea nu a fost una voluntara, dorita de catre ei, ci a fost singura optiune legala posibila", au mentionat reprezentantii actionarilor privati.

Actionariatul Fondului includea, la sfarsitul lui februarie, 33 de firme, care detineau 4,83% din capital, si 2.131 de actionarii persoane fizice, cu 26,90% din actiuni. Statul continua sa controleze Fondul Proprietatea, detinand 68,28% din actiuni la acelasi moment.

Reprezentantii actionarilor argumenteaza ca "numarul de actiuni primite de catre fostii proprietari in Fondul Proprietatea s-a determinat in baza titlului de despagubire ce contine suma ce urmeaza a fi primita drept despagubire. In functie de suma din aceste titluri, fostii proprietari au primit un numar de actiuni, luandu-se in considerare valoarea nominala de 1 leu", iar "micsorarea valorii nominale a actiunilor are in final ca efect legal micsorarea sumei primita drept despagubire deoarece pentru diferenta dintre 1 leu si 0,76 lei nu se emit actiuni suplimentare pentru a se mentine valoarea din titlul de despagubire"
Astfel, aceasta micsorare a valorii nominale a actiunilor ar contraveni prevederilor Legii 247/2005.

Reprezentantii mentionati sustin ca s-ar crea o discriminare intre actionarii existenti si cei ce vor deveni ulterior actionari, deoarece in cazul ultimilor li se va emite un numar de actiuni egal cu valoarea din titlul de despagubire impartita la valoarea nominala de 0,76 lei, in timp ce in cazul primilor, acestia vor ramane cu numarul de actiuni primite, dar de o valoarea mai mica, ceea ce inseamna ca si despagubirea a fost micsorata, mai spun reprezentantii actionarilor.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri