Vanzarea pe descoperit in mod exagerat a dat ieri o lovitura puternica fondurilor de investitii riscante (FIR) americane. Doua companii bine cunoscute, CIT si AIG si-au vazut ieri pretul actiunilor crescand in mod dramatic fara un motiv evident. Numeroase comentarii din piata au atras atentia asupra a doua FIR-uri (cunoscute in engleza sub numele de “hedge funds”) care aveau pozitii descoperite masive pe actiunile celor doua companii.
Pozitiile descoperite sunt create atunci cand un investitor vinde actiuni pe care nu le detine in portofoliul propriu, dar le-a imprumutat de la fonduri de pensii sau alti investitori institutionali. Vanzarea pe descoperit este o strategie practicata atunci cand investitorul respectiv asteapta ca pretul actiunilor sa scada si doreste sa profite de aceasta scadere. (Pentru o exemplificare grafica a acestui proces, dati click pe imaginea alaturata). In teorie, dupa ce pretul actiunilor a scazut acestea urmeaza sa fie rascumparate de pe piata si returnate celui care le-a oferit spre imprumut.

In practica lucrurile nu stau intotdeauna asa. De exemplu, cei care au vandut actiunile sperand ca acestea vor scadea pot asista la o situatie in care pretul acestora creste in mod neasteptat si le cauzeaza pierderi importante. Acest fenomen poarta denumirea de “short squeeze” in vocabularul de pe Wall Street.

Cititi mai multe in Jurnal de Investitii, un blog scris de Tony Romani, bancher de investitii pe Wall Street.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri