Grupul bancar austriac Erste, actionar majoritar al BCR, va lansa astazi o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, la care pot subscrie si investitorii de la Bucuresti, in vederea cresterii indicilor sai de capital si a imbunatatirii structurii capitalului.
Astfel, Erste Group va emite pana la 60 de milioane de noi actiuni, pretul preconizat al ofertei fiind de 27,50 euro/actiune, de la inchiderea sedintei de tranzactionare a Bursei din Viena. Daca toate actiunile vor fi subscrise de investitori, banca va strange din piata 1,65 miliarde euro.

In prezent, Erste Group are emise 317,9 milioane de actiuni, astfel ca daca noua emisiunea va fi subscrisa in totalitate, numarul de titluri va creste cu circa 19%.

"Majorarea de capital se va face sub forma unei oferte publice organizate in Austria, Republica Ceha si Romania si adresata investitorilor institutionali si investitorilor de retail, precum si sub forma unui plasament privat international catre investitori institutionali din anumite alte jurisdictii", se spune in comunicatul Erste.

"Toate veniturile rezultate din oferta vor fi folosite pentru majorarea capitalului de baza si nu pentru rascumpararea capitalului de participare, emis catre Republica Austria si investitorii privati. Fiind o banca bine capitalizata, intentionam sa ne concentram in continuare asupra implementarii strategiei noastre de retail in Europa Centrala si de Est si asupra realizarii potentialului nostru de dezvoltare", a afirmat directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl (foto).

Majorarea de capital va fi o emisiune de drepturi la valoarea de piata, cu drepturi de subscriere pentru actionarii existenti la raportul
de 3 actiuni noi pentru fiecare 16 actiuni vechi detinute. Noile actiuni dau drepturi depline la dividende incepand cu 1 ianuarie 2009. Pretul maxim al ofertei va fi de 32 euro/actiune.

"Pretul final aferent subscrierii si ofertei va fi stabilit dupa incheierea perioadei de oferta si dupa indeplinirea unei proceduri de tip book-building, care sa reflecte pretul de piata la data respectiva", se arata in comunicat.

Investitorii de retail din Austria, Republica Ceha si Romania care depun ordinele de cumparare pentru noile actiuni la Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, la bancile de economii din Austria (österreichische Sparkassen), la Central European e-Finance AG, Česká spořitelna, brokerjet České spořitelny sau BCR au garantata o alocare preferentiala a unui numar de maxim 700 de noi actiuni, "sub conditia ca acestea sa ramana disponibile dupa exercitarea drepturilor de subscriere", precizeaza Erste.

Data de inregistrare a drepturilor de subscriere pentru noile actiuni este 30 octombrie, iar perioada de oferta incepe astazi, 2 noiembrie, si se incheie in 17 noiembrie.

Investitorii locali vor fi putin tentati sa subscrie la majorarea Erste, din cauza pretului

Investitorii autohtoni vor fi putin tentati sa participe la majorarea de capital pe care o lanseaza luni Erste Group, deoarece pretul din oferta nu este cu mult sub cotatia din piata si, pe de alta parte, "majorarile de capital si-au pierdut din farmec", sustin analistii chestionati de NewsIn.

"Suma este destinata consolidarii bazei de capital si nu rascumpararii titlurilor emise pentru statul austriac, deci fundamentele majorarii sunt bune. O parte din oferta se va face prin plasament privat si putem spune ca acea parte va fi aproape sigur subscrisa. Deja actionarul Caixa a confirmat participarea la majorare. Iar, daca ne uitam cine sunt administratorii ofertei (Goldman Sachs, JP Morgan) si co-administratorii (Citigroup, Credit Suisse, UBS) vedem numai nume mari, ceea ce aproape ca garanteaza o rata mare de subscriere, prin clientii lor", explica analistul Prime Tranaction, Paul Brendea, citat de NewsIn.

Criteria CaixaCorp, vehicul de investitii al bancii spaniole La Caixa, a anuntat vineri ca va investi pana la 687 milioane euro in majorarea de capital anuntata joi noapte de Erste Group, operatiune in urma careia aproape ca isi dubleaza detinterea in banca austriaca, la 9,9%.
Erste Group va emite pana la 60 de milioane de noi actiuni, pretul preconizat al ofertei fiind de 27,50 euro/actiune, de la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi a Bursei din Viena, iar pretul maxim al ofertei va fi de 32 euro/actiune. Daca toate actiunile vor fi subscrise de investitori, banca va strange din piata 1,65 miliarde euro.

In privinta interesul investitorilor romani pentru a participa la aceasta operatiune, el depinde de pretul actiunilor EBS in perioada derularii ofertei, dar, potrivit lui Brendea, "vor fi si investitori locali care sa investeasca pe termen lung".

Pe de alta parte, pe termen scurt, participarea la aceasta majorare de capital nu este foarte atractiva, tinand cont de pretul la care se tranzactioneaza in prezent o actiune Erste. Astfel, la ora inchiderii sedintei BVB de vineri, un titlu EBS era cotat la Viena la 27,90 euro, cu doar 0,40 euro mai mult decat pretul preconizat din oferta.

"Paguba unui investitor daca nu participa la majorarea de capital va fi destul de mica, pentru ca actiunea se tranzactioneaza in prezent la un pret raportat la valoarea contabila de circa 0,9, iar pretul de piata este in prezent cu putin mai mare decat cel anuntat in oferta", apreciaza Marius Muresan, analist la STK Financial.

Potrivit unui analist al Credit Agricole Cheuvreux, Erste va strange probabil in jur de 1,5 miliarde euro in urma majorarii de capital, in conditiile an care vanzarea actiunilor la pretul de inchidere din ultima sedinta bursiera reprezinta o tinta ambitioasa.

"O vanzare de actiuni la pretul de inchidere de azi (joi n.r.) este probabil un lucru cam ambitios. Ma astept mai degraba sa stranga in jur de 1,5 miliarde euro", a declarat Marion Swoboda-Brachvogel, analist la Credit Agricole Cheuvreux, pentru Bloomberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri