Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita institutiilor, in special SIF-urilor si Fondului Proprietatea, sa gaseasca o solutie mai buna pentru piata Rasdaq, decat desfiintarea.
AIPC considera ca, in conformitate cu Decizia C.N.V.M. nr. 1092/1996, piata RASDAQ este o piata reglementata, deci nu este necesar ca emitentul sa isi dea inca o data acordul pentru a fi tranzactionat pe o piata reglementata.

Mai mult, prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 5 din 1 martie 1997, art. 3, alin. (1) stipuleaza ca „ [....] Modificarile aduse statutului vor include prevederi referitoare la tipul societatii P.P.M., structura actionariatului rezultata in urma aplicarii procedurilor de privatizare in baza Legii nr. 55/1995, piata organizata a valorilor mobiliare pe care vor fi tranzactionate actiunile respectivei societati P.P.M., […]”. Din cele mentionate mai sus rezulta ca incepand din 1997, actionarii emitentilor proveniti in urma Programului de Privatizare in Masa si-au dat acordul cu privire la tranzactionarea actiunilor pe piata RASDAQ, o piata reglementata inca din 1996.

„Avand in vedere ca masura abuziva de a retrograda anumite actiuni de pe piata RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzactionare afecteaza interesele a foarte multi participanti pe piata de capital, ne-am dori o mai mare implicare a acestora”, se arata in comunicatul AIPC.

Pe langa societatile de investitii financiare (SIFs), fonduri de investitii romanesti si straine, o mare expunere pe piata RASDAQ o are si Fondul Proprietatea: Primcom S.A. (PRIB) 78,97%, Alcom S.A. Timisoara (ALCQ) 71.89%, Prestari Servicii S.A. (PRVD) 70,55%, Telerom Proiect S.A. (TEBV) 68,63%, Delficom S.A. (DELF) 65,5%, Romplumb S.A. (ROMR) 51%, Vitacom S.A. (VITO) 46,91%, Turdapan S.A. (TUSB) 44,06%, Severnav S.A. (SEVE) 39,1%, Forsev S.A. (FORS) 28,14%, Romaero S.A. (RORX) 21%, Conpet S.A. (COTE) 20,05%, Palace S.A. Sinaia (PACY) 15,42%, Mecon S.A. Brasov (MECP) 12,51%, Comcereal S.A. Cluj (COCL) 11,36%, Mecanoenergetica S.A. (MEGU) 10,07%, Comcereal Harghita S.A. (CHAR) 10,03%, Comcereal Fundulea S.A. (CCFD) 3,35%, Resib S.A. Sibiu (RESI) 2,87%, IOR S.A. (IORB) 2,81%.

Investitorii apreciaza modul in care Franklin Templeton, in calitate de administrator al Fondului Proprietatea, s-a implicat in rezolvarea unor probleme care ar fi afectat in mod negativ valoarea activului net al Fondului (donatia Romgaz de 400 mil. lei catre bugetul de stat, fuziunea gigantilor energetici).

„Conform prospectului de admitere la tranzactionare, sunt mentionate categoriile eligibile de active in care Fondul Proprietatea poate investi. Pe acea lista nu se regasesc actiunile tranzactionate in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare. Retrogradarea unor emitenti din portofoliul FP pe sistemul alternativ de tranzactionare ar duce la situatii in care, de exemplu, in urma unei majorari a capitalului social al unui emitent, FP ar avea detinerea diluata deoarece nu va putea subscrie la majorarea capitalului social al acestuia. Avand in vedere cele mentionate mai sus, ne dorim ca institutiile pietei de capital sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme in avantajul investitorilor”, se mai arata in comunicatul AIPC.

La inceptul lunii, CNVM a publicat un proiect care vizeaza desfiintarea pietei Rasdaq, emitentii fiind obligati sa aleaga ce vor face in continuare: sa treaca la cota BVB, pe ATS sau sa se retraga de la tranzactionare prin oferta publica de cumparare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri