Vezi ce a adus anul 2010 pentru fondurile administrate de Intercapital Investment Management, listate la Bursa de Valori Bucuresti.
IFR, in asteptarea listarii Fondului Proprietatea

La finalul lunii decembrie 2010, iFond Financial avea o detinere de 50,47% in actiuni Fondul Proprietatea, de 19,23% in actiunile Bursei de Valori Bucuresti si 1,02% in actiunile Sibex, de 10,27% in actiunile BRD—Groupe Societe Generale si 2,03% in actiunile Bancii Transilvania, de 15,84% in cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si doar 0,30% in actiunile SSIF Broker Cluj.

Restul activului era reprezentat de numerar si depozite.

“Anul 2010 a fost un an al decalajelor. Atat economia romaneasca, cat si bursa au inregistrat decalaje vizibile in comparatie cu economiile dezvoltate, care au consemnat o revenire, si pietele internationale, care au inregistrat aprecieri”, se arata in comunicatul remis Bursei de Valori Bucuresti.

In perioada 20 august—31 decembrie 2010, indicele BET a crescut cu doar 0,63%, iar indicele BET-FI a scazut cu 2,94%.

In aceste conditii de piata, valoarea unitara a activului net (VUAN) al iFond Financial a crescut cu 5,71% fata de valoarea nominala a unitatilor de fond. Activul net al fondului a fost influentat pozitiv si de dividendele pentru detinerile la Fondul Proprietatea, suma incasata fiind de 510.653 lei. Conform reglementarilor CNVM, pana la momentul listarii actiunile Fondului Proprietatea au fost inregistrate in activul net al iFond Financial la valoarea de achizitie.

Evolutia la bursa a fondului a fost de asemenea pozitiva, unitatile de fond iFond Financial inchizand anul 2010 la un pret de 249,8 lei/unitate de fond, acesta fiind si pretul maxim intraday atins la bursa in 2010. Pretul de inchidere pentru anul 2010 a fost mai ridicat cu 23,66% comparativ cu pretul de subscriere din oferta publica. Numarul de investitori in fond a cunoscut o crestere de la 351, inregistrati in oferta publica initiala, la 433, la finalul anului 2010.

Totalul activului fondului la finalul anului a fost de 8.514.513 lei, ponderea investitiilor financiare pe termen scurt in total active a fost de 99%, fiind reprezentata de detineri in societati din sectorul financiar-bancar si in actiuni Fondul Proprietatea.

La sfarsit de an iFond Financial a inregistrat un profit de 456.710 lei, determinat de cresterea cotatiilor societatilor din portofoliul fondului, precum si de dobanzile sau dividendele primite.
Dupa un nivel al subscrierilor de 404,5% fata de numarul initial de unitati de fond oferit in oferta publica derulata in perioada 22 iulie—11 august 2010, Fondul Inchis de Investitii iFond Financial a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in data de 22 septembrie 2010, simbolul de tranzactionare fiind IFR.

iFond Gold: diversificare, hedging si valorificare potential aur

Valoarea unitara a activului net (VUAN) de la finalul anului 2010 (acesta fiind si primul activ net publicat din viata fondului) a fost de 194,18 lei/actiune, fiind mai mic cu 2,91% fata de valoarea nominala a unitatii de fond. Activul net unitar a fost influentat de comisioanele de tranzactionare si de decontare aferente tranzactiilor la bursa din Toronto, de evolutia cursului CAD/RON si de comisioanele legate de conversia RON in CAD.

In perioada cuprinsa intre data de emisiune a fondului si finalul anului 2010, moneda romaneasca a cunoscut o depreciere de 0,17% comparativ cu moneda canadiana.

Tot in aceasta perioada, a existat o usoara tendinta de depreciere a companiilor din sectorul exploatarii aurului. Intre data de emisiune a fondului si sfarsitul anului 2010 indicele S&P/TSX Global Gold Index a scazut cu 0,92%.

Totalul activului la finalul anului 2010 a fost de 3.912.549 lei, ponderea activelor investitiilor financiare pe termen scurt in total active fiind de 97,4%, acestea fiind compuse din detinerile in societatile aurifere listate la bursa din Toronto. In 2010 iFond Gold a inregistrat o pierdere de 116.751 lei.

La finalul anului 2010 plasamentele fondului erau dupa cum urmeaza: 38,22%, detinere in actiunile Gabriel Resources (GBU), companie ce detine majoritar proiectul romanesc Rosia Montana, una din cele mai importante exploatari de aur din Europa; 19,89% detinere in European Goldfields (EGU), companie ce detine majoritar proiectul romanesc Certej; 8,34% in actiunile companiei New Gold Inc. (NGD); 8,17% in actiunile companiei Yamana Gold Inc. (YRI); 7,78% in actiunile companiei Allied Nevada Gold (ANV); 7,76% in actiunile Alamos Gold Inc. (AGI); 7,23% in actiunile Novagold Resources (NG).

Toate companiile din portofoliul iFond Gold sunt listate in Canada la Toronto Stock Exchange.

Dupa oferta din perioada 9-29 noiembrie 2010, inchisa cu succes la un nivel al subscrierilor de 200,6%, iFond Gold s-a listat pe 30 decembrie 2010, aceasta fiind si ultima zi de tranzactionare a anului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri