Facilitatea de la Deveselu, care va deveni operationala in 2015, este un proiect ”pur defensiv” si care ”nu este indreptat in niciun fel impotriva Rusiei”, a spus, duminica, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la o intalnire cu o delegatie a Congresului SUA,condusa de Michael Rogers (republican).

De altfel, acest scop si caracter al facilitatii de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adaugat seful Diplomatiei, conform unui comunicat al MAE, citat de Mediafax. De asemenea, ”Facilitatea va spori protectia teritoriilor, populatiilor si fortelor aliate din Europa impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic”, a mai spus Bogdan Aurescu, la intalnirea cu delegatia americana, condusa de Rogers, presedintele Sub-comitetului pentru Forte Strategice din Congres.

Ministrul a evocat si ”cooperarea extinsa la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, in contextul tranzitului fortelor SUA si Aliate din si spre Afganistan”, considerand ca relatiile bilaterale in domeniile securitatii si apararii au un nivel ”excelent”. Conform MAE, membrii delegatiei americane si-au exprimat sprijinul pentru obiectivele partii romane, au multumit ”in mod deosebit” pentru ”contributiile semnificative” ale Romaniei in planul securitatii regionale, euro-atlantice si globale si au salutat ”excelenta cooperare bilaterala” in cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu si Mihail Kogalniceanu.

Din delegatia condusa de Michael Rogers (republican, Alabama) au facut parte: Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) si Madeleine Bordallo (democrat, Guam), precizeaza MAE. Programul in Romania a inclus intrevederi cu oficiali romani, precum si vizite la bazele de la Deveselu si Mihail Kogalniceanu. Delegatia se afla in turneu intr-o serie de state aliate si partenere din regiune.

Conform Business Insider, Rogers membru republican al Camerei Reprezentantilor aflat la sfarsit de mandat, a exprimat nemultumire in legatura cu strategia Statelor Unite de contracare a actiunilor Rusiei, cerand modificari in domeniul apararii antiracheta si capacitatilor nucleare, conform Business Insider. Vineri, el s-a declarat preocupat in legatura cu incapacitatea Administratiei Barack Obama de a raspunde presupuselor incalcari de catre Rusia a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF).

"Vreau sa fiu foarte clar: daca Administratia Obama va raspunde cu seriozitate incalcarii de catre Rusia a Tratatului INF, va avea sustinerea mea. Daca nu, acest esec nu va opri subcomisia pe care o conduc sa ceara investitii si modificari politice privind apararea antiracheta, fortele nucleare si capacitatile spatiale, in scopul apararii intereselor Statelor Unite si pentru a trimite lui Vladimir Putin si aliatilor nostri mesaje foarte clare", a declarat Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat in Camera Reprezentantilor in scrutinul partial desfasurat in noiembrie.

Rogers a facut aceste declaratii in contextul in care Pentagonul a anuntat intentia de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reactie la dezvoltarea de catre Rusia a unui nou tip de racheta de croaziera, care, potrivit SUA, ar incalca prevederile Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.

Sursa foto: Shutterstock / NATO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri