Fostul presedinte Traian Basescu se va muta din vila Lac 3 dupa ce lucrarile de reparatie si renovare a vilei care i-a fost atribuita recent de Guvern ca resedinta vor fi finalizate, au declarat surse oficiale.

Temporar, pana cand lucrarile vor fi incheiate, fostul presedinte va continua sa foloseasca vila Lac 3, cu acordul Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPSS), in administrarea caruia se afla imobilul. Conform legii, Traian Basescu trebuia sa paraseasca vila Lac 3 in maximum 60 de zile de la incheierea mandatului prezidential, respectiv pana la 21 februarie.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a decis ca vila RA-APPS din cartierul Primaverii in care a locuit pana in acest an Mioara Roman, fosta sotie a lui Petre Roman, sa ii fie atribuita fostului presedinte Traian Basescu spre utilizare ca resedinta. Imobilul necesita insa unele reparatii si lucrari de renovare, care inca sunt in executare.

Vila, cu sapte camere si doua camere de serviciu, are o suprafata utila de 366 metri patrati, dintre care parter de 126 metri patrati si etaj de 135 metri patrati, si dispune de un teren in suprafata de 1.334 metri patrati, chiria lunara perceputa pana in prezent fostului chirias, Mioara Roman, ridicandu-se la 6.205 euro. Serviciul de Protectie si Paza a avizat din punct de vedere tehnic utilizarea locuintei.

Traian Basescu, voia cele doua vile din Snagov

Pe 13 ianuarie, fostul presedinte Traian Basescu a trimis Guvernului o plangere administrativa prealabila in care avertizeaza ca se va adresa instantei judecatoresti daca nu i se acorda o locuinta ca resedinta si un cabinet de lucru, spunand ca el a agreat cele doua vile din Snagov propuse, dar nu a primit raspuns.

Anterior, la 7 ianuarie, Guvernul prezentase o lista transmisa, in luna decembrie, de RA-APPS catre Traian Basescu incluzand sapte case pe care acesta sa le utilizeze ca resedinta dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii, printre care si doua vile in Snagov, Guvernul spunand atunci ca Basescu a refuzat unele dintre case si nu a raspuns pentru altele.

Pe lista au fost propuse apartamentul cu sase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din cladirea in care Traian Basescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (cu o suprafata de 279 metri patrati), Vila 1A din Snagov (cu o suprafata utila de 324 metri patrati si 9.900 metri patrati curte), Vila 11 din Snagov (cu o suprafata utila de 2.189 metri patrati si 27.412 metri patrati curte), un spatiu cu cinci camere si inca trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri patrati), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri patrati), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri patrati) si un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri patrati).

Ulterior, la finele lunii decembrie, Vila 1A, dotata cu piscina, a fost acordata Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, iar Vila 11 a fost scoasa la vanzare, pentru aproape 4 milioane de euro. In luna ianuarie, premierul Victor Ponta a apreciat ca Traian Basescu o sa isi aleaga, pana la urma, o locuinta din ce mai are RA-APPS, adaugand ca fostul presedinte este "un client foarte cusurgiu". Victor Ponta arata de asemenea ca Traian Basescu nu a raspuns la oferta RA-APPS cuprinzand lista cu locuinte.

Vilele RA-APPS de la Snagov, subiect de discutie

Legea stabileste ca persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman beneficiaza pe durata vietii de folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, de o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata presedintelui in exercitiu, de paza si protectie, precum si de folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza.

Legea mai prevede ca locuinta de protocol nu poate fi resedinta pe care titularul a avut-o ca presedinte in functie. Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discutie, pe finalul anului trecut, intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, Ponta spunand ca fostul presedinte nu va primi dreptul de a se muta intr-un astfel de spatiu, iar Basescu precizand ca el nu a cerut o vila anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri