Traian Basescu sustine, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca premierul Victor Ponta "incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor" in chestiunea padurilor, "profitand de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil sa nu explice public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic".

"Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sirbu, a patronat semnarea, in 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, seful corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Craciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu padurile in Ministerul Agriculturii atunci cand s-a semnat contractul cu austriecii. In 2013, cand contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Craciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor si terenurilor agricole ale Romaniei. Niciunul nu a facut nimic pentru a pune frana lacomiei austriecilor", scrie Traian Basescu pe contul sau de Facebook.

Plagiatorul mincinos este i ticlosTata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în...

Posted by Traian Bsescu on 14 Mai 2015

Fostul presedinte arata ca eventuale informatii de la servicii pe acest subiect ar fi trebuit sa ajunga simultan la premier si presedinte.
"Mai mult, ticalosul plagiator si mincinos face aluzie la faptul ca, in sustinerile lui, are argumente primite de la servicii de informatii, lucru absolut imposibil fara informarea simultana a presedintelui, avand in vedere magnitudinea subiectului", sustine Traian Basescu.

Potrivit lui Traian Basescu, Victor Ponta ar incerca "sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor", "profitand de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil" sa nu explice public motivul pentru care a retrimis Parlamentului pentru reexaminare legea de modificare a Codului Silvic.

"Si pentru ca urmare a reactiei societatii, se strange latul in jurul politicienilor care au patronat jaful padurilor, ca orice ticalos, Ponta incearca sa arunce mortul peste gardul Cotrocenilor, profitand de faptul ca presedintele a fost suficient de inabil sa nu explice public motivul intoarcerii la Parlament a Codului Silvic. Este drept ca, dincolo de gardul Cotroceniului, se afla si sforarul Dan Mihalache, dar totusi... Ponta, vezi ca mortul este in familia ta, in administratia ta si in clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sirbu etc..", mai scrie Basescu.

Klaus Iohannis a cerut, joi dimineata, directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta, despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau, cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.

Seful statului a reactionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmatia premierului Ponta de miercuri seara, dintr-o emisiune TV, cand a spus ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis" si ca "are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie".

"Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui", a spus seful statului, inainte de plecarea spre Milano.

El a adaugat ca acest lucru este "surprinzator si fals". "Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti si nici macar cu fosti colegi din PNL, pe aceasta tema", a mai spus presedintele.

Klaus Iohannis: SRI sa verifice declaratiile lui Victor ponta

El a continuat: "Luand act de declaratiile premierului de aseara, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea premierul, daca ele se confima sau nu. Daca se confima, sa se ia masurile de urgenta care se impun, si daca nu, premierul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii, prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu insemne o revenire la logica din campanie, promovata atunci de candidatul Ponta".

Klaus Iohannis a anuntat ca nu a vorbit cu premierul, dar ca dimineata a avut o discutie cu directorul SRI si l-a rugat foarte oficial sa analizeze cu maxima eficienta si seriozitate aceste afirmatii ale premierului. Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. "Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana", a explicat seful statului.

El a adaugat ca "i s-a parut un lucru foarte serios". "Vreau sa subliniez, in acest context, ca nu numai presedintele ci si primul-ministru are datoria sa vegheze ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu legislatia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine, oricum, nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale", a tinut sa mai transmita seful statului.

Lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis, a afirmat, miercuri seara, la B1, liderul PSD, premierul Victor Ponta.

"Impresia mea e ca presedintele a trimis legea catre parlament din partea unor binevoitori, in ghilimele, in special niste liberali cu anumite interese strict private. Din PNL ii vedeti zilele astea pe cei care se lupta cu toate puterile pe care le au in parlament pentru Holzindustrie. Evident ca au niste interese care sunt strict private", a declarat Victor Ponta in cadrul emisiunii "Ultimul cuvant", difuzata la B1 TV.

El a precizat ca are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie.

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici cand a fost intrebat daca este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare.

Intrebat daca este vorba in acest caz de trafic de influenta, Ponta a raspuns in prima faza "100%", dupa care a precizat ca nu el este cel care poate face incadrari juridice, insistand insa pe ideea ca liderii liberali au avut intalniri private cu reprezentantii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primita din partea acestei companii, in care, conform presei, este solicitata scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic si este invocata posibilitatea actionarii in instanta a statului roman, premierul a spus ca amenintari din partea firmelor a mai primit in mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

"Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firma care-l foloseste", a spus Victor Ponta. El a sustinut totodata ca reprezentantii companiei austriece i-au cerut o intrevedere, dar nu a acceptat. La remarca moderatorilor ca Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei, din care rezulta ca aceasta institutie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a raspuns: "Nu ati vazut ca oameni din conducerea Consiliului acum lucreaza la Schweighofer ?".

El a adaugat insa imediat ca a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurentei, care este o institutie certificata de Uniunea Europeana, si ca nu vrea sa lanseze acuzatii fara probe concrete, precizand insa ca in cazul liderilor liberali care au avut intalniri cu firma austriaca se bazeaza pe lucruri concrete. Miercuri seara, Presedintia a postat pe site opinia primita, in luna martie, din partea Consiliului Concurentei referitor la proiectul Codului Silvic, in care institutia apreciaza ca limitarea achizitiei/procesarii de masa lemnoasa la 30% este o bariera pe piata comercializarii si propune eliminarea acestui plafon.

Presedintia a prezentat opinia Consiliului Concurentei dupa ce, vineri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca asupra presedintelui Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune” ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii. Tot vineri, purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca vrea sa creada ca respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

Marti, Consiliul Concurentei a anuntat ca a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie care poate fi achizitionat de o companie. Proiectul de modificare a Codului silvic, initiat in vara anului de 125 de parlamentari PSD si trimis inapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marti in dezbatere la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional, dupa ce Senatul l-a readoptat in aceeasi forma.

Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins insa cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. La sfarsitul saptamanii trecute, in mai multe localitati au fost organizate proteste pe tema defrisarilor, iar presedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul sa fie discutat in urmatoarea sedinta a CSAT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri