Asociatia Salvati Bucurestiul reclama demolarea a doua imobile cu valoare de monument din zona Pietei Amzei, din centrul Capitalei, Primaria Municipiului Bucuresti aratand ca exista autorizatie de desfiintare care are la baza toate avizele si care a fost emisa pe baza unei sentinte judecatoresti.

Potrivit unui comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul, sambata urmeaza sa fie demolate doua din imobilele situate in strada Christian Tell nr. 16 si 18, noteaza Mediafax.

Reprezentantii ONG-ului sustin ca imobilele au valoare de monument istoric, "fapt atestat de studiul istoric intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania".

In plus, conform asociatiei, cladirile fac parte dintr-un "tesut rezidential traditional tipic - unicat la nivel international, asa cum reiese din regulamentul de urbanism al zonei protejate Amzei in care se gasesc".

Reprezentantii asociatiei sustin ca situatia ar fi putut fi evitata daca Ministerul Culturii ar fi clasat imobilele ca monumente istorice, in baza studiului intocmit de Ordinul Arhitectilor din Romania.

In acest caz, Arhitectul Sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu a declarat, vineri ca "referitor la imobilul din strada Christian Tell nr. 16, 16 A, 18, exista autorizatie de desfiintare partiala la corpul principal si desfiintare totala pentru anexe, autorizatie care are la baza toate avizele, inclusiv de la Ministerul Culturii si care a fost emisa pe baza unei sentinte judecatoresti".

Gheorghe Patrascu a explicat ca pentru obtinerea autorizatiei proprietarii au prezentat sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, care obliga autoritatea publica sa emita actul administrativ.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, proprietatea face parte din parcelarea Piata Amzei - zona protejata 28.

Reprezentantii "Salvati Bucurestiul" precizeaza ca in cazul in care imobilele vor fi demolate, asociatia va depune plangere penala impotriva proprietarului sau a Primarului General si a secretarului de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, "care a blocat procedura de clasare a imobilelor ca monumente istorice".

Reactia dezvoltatorului imobiliar:

"Pe fondul materialelor de presa publicate pe data de 11.10.2013 cu privire la lucrarile de demolare a imobilelor situtate in Strada Christian Tell nr. 16-16B si nr. 18, societatea Romtal Invest informeaza ca toate avizele si autorizatiile necesare proiectului de dezvoltare imobiliara au fost emise conform legii si doreste sa clarifice unele aspecte prezentate in presa in mod trunchiat sau eronat.

Desfiintarea cladirilor este programata pentru astazi si va fi efectuata in baza autorizatiei de desfiintare emisa de Primaria Municipiului Bucuresti pe baza tuturor avizelor cerute de lege, inclusiv avizul Primarului Sectorului 1. Totodata, documentatia depusa in cadrul procedurii de avizare contine si un studiu istoric relevant, care argumenteaza ca aceste cladiri nu intra in categoria monumentelor istorice.

„Detinem autorizatiile si avizele necesare dezvoltarii acestui proiect imobiliar, documentatia depusa pentru obtinerea acestora respectand toate cerintele legale aplicabile. Vom efectua lucrarile de demolare si construire, cu mentinerea si integrarea fatadei, conform specificatiilor tehnice ale proiectului.”, a declarat domnul Jacob Freund, reprezentantul dezvoltatorului.

Proiectul ce urmeaza a fi implementat prevede pastrarea fatadei, in scopul mentinerii valorii estetice pe care aceasta o aduce zonei. In cursul procedurii de obtinere a avizului de la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, proiectul initial – care prevedea demolarea integrala a constructiilor – a fost modifiat in acest sens, pentru a raspunde cerintelor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Bucuresti", se arata in comunicatul dezvoltatorului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri