Investitorii imobiliari straini prefera din ce in ce mai mult piata din Europa Centrala si de Est, in special zone cu previziuni economice incurajatoare, cum ar fi Romania.
In segmentul rezidential, oferta de spatii s-a diversificat destul de mult in 2005 si 2006, datorita proiectelor rezidentiale livrate pentru vanzare.

Compania BSR Europe Ltd., unul dintre cei mai importanti jucatori prezenti pe piata europeana imobiliara, va investi aproximativ 120 de milioane de euro pentru constructia unui ansamblu rezidential, in Bucuresti, in zona Gradinii Botanice.

Am achizitionat deja 35.000 de metri patrati de teren si intr-o luna sau doua vom obtine Planul Urbanistic Zonal de la Primarie. Cel mai probabil vom incepe constructia la debutul anului viitor", a declarat Moshe Agavi, directorul executiv al firmei Dakona Properties, membra a grupului BSR, citat de Mediafax.

Acesta nu a dat detalii legate de numarul de apartamente care urmeaza sa fie construite, toate aspectele legate de configuratia complexului vor fi stabilite dupa obtinerea planului de urbanism. "Pot sa va spun ca locuintele se vor adresa clasei cu venituri medii si mari deoarece locatia este speciala. Preturile se vor situa intre 1.200-1.300 euro pe metru patrat", a mentionat Agavi.

Compania BSR Europe se afla in proces de negociere cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in vederea obtinerii unui credit pentru finantarea unei parti a costurilor alocate proiectelor imobiliare, inclusiv cele din Romania, a precizat directorul executiv al Dakona. BERD ar putea participa cu 35 de milioane de euro la finantarea proiectelor, potrivit unui anunt al bancii.

Compania este prezenta in sase state din Europa Centrala si de Est, respectiv in Cehia Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Romania. Proiectele imobiliare dezvoltate de BSR Europe in aceste tari depasesc suma de 160 de milioane de euro.

De la infiintarea sa, in urma cu 6 ani, a realizat proiecte importante precum: constructia unor cladiri de birouri de lux in Bratislava, Sofia si Bucuresti, insumand 80.000 mp si 2.350 apartamente in Cracovia, 1.500 in Bratislava si 585 in Riga. Pentru proiectul Planorama, din Baneasa valoarea investitiilor este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Din punct de vedere financiar, BSR a obtinut finantari externe de peste 100 de milioane de euro de la institutii importante, HVB, Volksbank si Raiffeisen, precum si de la investitori privati, iar in anul 2004 a emis 16 milioane de euro in obligatiuni.

Spatiile rezidentiale, costuri mari la chirie

Anul trecut, nivelul chiriilor spatiilor rezidentiale s-a situat la 1.500 de euro pentru garsonierele din locatiile foarte bune, in timp ce pentru vile ajung chiar si la 7.000 de euro pe luna. Pentru anul in curs, estimarile specialistilor prevad in continuare un nivel ridicat al preturilor.

Bucurestiul va ramane, o capitala europeana cu tarife ridicate in privinta nivelului chiriilor pentru spatiile rezidentiale, chiar daca standardul calitativ nu este acelasi ca in alte tari. De asemenea, segmentul de birouri este subdimensionat fata de Europa Centrala si de Est.

La sfarsitul anului 2005, Varsovia se putea lauda cu doua milioane de metri patrati de spatii moderne, iar Praga si Budapesta aveau mai mult de un milion. Comparativ, Capitala Romaniei oferea doar 600.000 de metri patrati de spatii de birouri competitive. In anul 2007, cand Romania va adera la Comunitatea Europeana se preconizeaza penetrarea pitei cu inca 19 cladiri de birouri, pentru a se ajunge din urma state ca Bulgaria sau Cehia.

La blocuri, nordul Capitalei e lider

In Bucuresti, segmentul de blocuri este unul dintre cel mai cautat de pe piata de catre clienti. Zona de nord a Capitalei este in topul preferintelor cererilor, urmata de partea de vest.

In zona rezidentiala din nord, cele mai bune accesibile sunt intalnite la ansamblul Phoenix, complex de lux ce ofera 50 de apartamente la pretul de 900 de euro/mp construit.

Pretul redus si calitatea au dus la achizitionarea a 60% din imobile, la doar cateva luni de la anuntul deschiderii oficiale a tranzactiei, conform companiei Regatta.

Zona de vest a Capitalei este cea care ocupa locul doi in topul preferintelor bucurestenilor, dupa zona de nord. In vestul Bucurestiului se construieste unul dintre cele mai ample proiecte rezidentiale, West Park, localizat in cartierul Militari pe o suprafata totala de 30.000 mp. Acesta ofera apartamente cu una, pana la patru camere, iar pretul este situat la 875 de euro/mp.

Succesul West Park este probat de vanzarea prin Regatta, agentul sau exclusiv, a 20% din proiect la numai doua saptamani de la lansare. Prima faza de constructie a inceput si va dura un an si jumatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri