Valoarea tranzactiilor imobiliare a ajuns in acest an la 335 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut. Mai mult de doua treimi din total reprezinta preluari realizate de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), informeaza Mediafax.

"Volumul total al tranzactiilor de investitii in 2013 a inregistrat aproximativ 335 milioane de euro, din care sectorul de birouri a atras in jur de 100 milioane de euro, sectorul de retail aproximativ 170 milioane de euro, iar restul de 65 milioane de euro au fost tranzactii cu terenuri si structuri de cladiri incepute si nefinalizate", a declarat Marius Grigorica, senior consultant in cadrul departamentului de investitii DTZ Echinox.

Din volumul total al investitiilor, mai mult de doua treimi si cele mai importante tranzactii ca valoare sunt cele realizate de NEPI (cladirea de birouri Lakeview din Barbu Vacarescu, o participatie de 70% in proiectul MegaMall care va fi dezvoltat in estul Bucurestiului, parcurile de retail din Drobeta Turnu Severin si Deva si centrul comercial City Park Constanta, preluat saptamana trecuta pentru 81 milioane de euro).

"Valoarea totala a investitiilor in 2013 a crescut cu aproximativ 10% fata de volumul din 2012, iar piata a fost mai dinamica, bucurandu-se de un interes crescut din partea investitorilor care au dorit sa beneficieze de oportunitatile oferite de piata actuala. Dupa cinci ani, in care piata a fost aproape inghetata, vanzatorii au inceput sa arate o mai mare flexibilitate in negocierea preturilor, inclusiv bancile acceptand sa marcheze pierderi semnificative. Comparativ cu anul trecut, cand abordarea investitorilor era mai timida, anul 2013 a fost ceva mai dinamic si s-a observat o mai mare fermitate in luarea deciziilor de achizitie. Cumparatorii au fost in general investitori oportunisti locali sau fonduri de investitii de marime mica si medie", a explicat Grigorica.

Reprezentantul DTZ mentioneaza ca, in ciuda instabilitatii economice care persista la nivel global, marii investitori institutionali din vestul Europei au inceput sa faca miscari timide si sa arate din nou interes fata de Romania.

"In contextul unei usoare imbunatatiri a climatului de investitii, si avand in vedere tranzactiile in curs de negociere, speram ca anul 2014 sa inregistreze un volum al tranzactiilor care il va depasi pe cel din 2013", a mai spus Grigorica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri