Romania a inregistrat o imbunatatire semnificativa a conditiilor de locuit ale populatiei in toate regiunile de dezvoltare. La sfarsitul anului 2015, pe o locuinta din fondul locativ existent se inregistrau, in medie, 2,7 camere / locuinta, cu valori mai mari in regiunile de Sud-Est, Sud-Muntenia sau Sud-Vest Oltenia, acolo unde s-au inregistrat 2,9 camere/fiecare locuinta, arata un raport al Institutului National de Statistica (INS).

Cea mai mare suprafata locuibila s-a inregistrat in regiunile de Vest si Bucuresti-Ilfov, acolo unde suprafetele medii au depasit 50 mp (50,5 mp in Vest, 50,1 mp in Bucuresti-Ilfov), iar cea mai mica a fost inregistrata in zona de Sud-Vest Oltenia, acolo unde suprafata medie a unei locuinte a fost de 44,7 mp.

Datele INS mai arata faptul ca exista o mica diferenta intre suprafetele locuintelor intre mediul urban si cel rural, cele de la orase fiind, in medie, cu 1,1 mp mai mari.

Cele mai multe locuinte existene la finalul anului 2015 se inregistrau in zonele de Nord-Est (16,2%), Sud-Muntenia (15,2%), Nord-Vest (12,9%) si Sud-Est (12,5%), cele mai putine inregistrandu-se in zona de Vest a tarii, acolo unde ponderea a inregistrat un nivel de sub 10% (9,3%).

Mai mult de jumatate dintre locuintele romanilor se afla in mediul urban (54,5%) in timp ce 98,2% erau detinute de catre proprietari, iar evolutia pozitiva a numarului de locuinte a fost inregistrata atat in mediul urban (+22.200), cat si in mediul rural (+19.300).

Interesant este faptul ca in cursul anului trecut, numarul de locuinte cu patru si cinci camere a scazut cu 157, respectiv cu 721, in schimb, cele cu una, doua si trei camere, date in folosinta, au crescut cu 95, 1531, respectiv cu 1252 locuinte.

Peste 80% din proiectele noi, costruite din caramida, piatra sau plansee din beton armat

Dupa materialul de constructie utilizat, cea mai mare parte a locuintelor noi (82,6% in total) au fost construite din caramida, piatra sau inlocuitori cu plansee din beton armat si lemn. Aceste materiale detin ponderea cea mai mare atat in mediul urban (86,9%), cat si in mediul rural (77,8%).

In anul 2015, numarul locuintelor din lemn si alte materiale a cunoscut o scadere de 272 locuinte per total, fata de anul precedent, ajungand la 797 locuinte. Se constata faptul ca in mediul urban au fost date in folosinta mai putine locuinte din lemn si alte materiale (paianta, chirpici etc.), comparativ cu mediul rural (235 locuinte fata de 562 locuinte).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri