Anul 2017 se anunta unul cu multe inaugurari de mall-uri si alte tipuri de spatii comerciale moderne in Romania, suparafata noua finalizata fiind estimata intre 110.000 si 180.000 de metri patrati de catre consultantii imobiliari.

Estimarea cea mai conservatoare apartine companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

“Proiectele de retail anuntate pentru 2017 totalizeaza aproximativ 110.000 metri patrati. Cu exceptia unei extinderi, respectiv AFI Cotroceni, toate proiectele vor fi construite in afara Capitalei”, a declarat consultantul JLL, Andrei Drosu, scrie News.ro.

Potrivit datelor transmise de JLL, anul viitor fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) va livra cel mai mare volum de spatii comerciale prin extinderea a doua centre comerciale: Shopping Center Sibiu(circa 11.000 mp), si Shopping City Galati(21.000 mp), dar si prin inaugurarea Ramnicu Valcea Mall (27.900 mp).

Anul viitor mai este asteptat a fi livrat Bistrita Retail Park, un proiect ce are o suprafata de 15.000 mp si este detinut de Ionut Dumitrescu, fondatorul companiei de consultanta imobiliara Eurisko(care a fost cumparata de agentia imobiliara CB Richard Ellis – CBRE).

Un alt parc de retail care va fi inaugurat in 2017 va fi Prima Shops din Oradea si va avea o suprafata de circa 10.000 mp. Proiectul este dezvoltat si detinut de Oasis Retail & Development Consulting, un dezvoltator din Sibiu cu o experienta de 14 ani pe piata centrelor comerciale din Romania.

Lucrarile de constructie ale parcului de retail din Oradea au fost demarate in luna octombrie, iar investitiile in proiect se vor ridica la aproximativ 12 milioane de euro.

Anul viitor, grupul cu capital israelian AFI Europe Romania va extinde Afi Palace Cotroceni din Bucuresti cu o suprafata de 6.500 mp. Potrivit datelor JLL, companiile Florisal si Drusal vor inaugura anul viitor o galerie comerciala cu o suprafata de 13.000 mp in cadrul ansamblului rezidential denumit Platinia din Cluj-Napoca.

In schimb, compania de consultanta Colliers sustine ca suprafata de spatii comerciale care va fi livrata anul viitor ar putea ajunge la 180.000 mp, mai mare fata de cea calculata de JLL, deoarece estimarile pentru anumite proiecte difera.

“Pentru 2017, volumul de spatii comerciale este estimat la 180.000 mp, accentul punandu-se pe orasele mari precum Timisoara sau Cluj-Napoca, dar si pe orase mai mici, precum Ramnicu Valcea sau Sibiu, unde sunt asteptate noi livrari in urmatorii doi ani”, a declarat, pentru News.ro, coordonatorul departamentului de research al Colliers International, Mihai Patrulescu.

Acesta a mai spus ca se observa din ce in ce mai mult cum atentia dezvoltatorilor se concentreaza inspre proiecte de tip “retail park”, pentru anul viitor fiind anuntate livrari de astfel de proiecte in orase precum Oradea, Satu Mare si Bistrita.

Potrivit Colliers, pentru anul 2017, volumul de spatii comerciale livrat este estimat la 180.000 mp, in conditiile in care vor fi finalizate parcurile de retail: Shopping City Satu Mare (18.000 mp) si Prima Shops Oradea (10.000 mp), precum si extinderi ale proiectelor existente Shopping City Sibiu (16.900 mp - extindere) si Shopping City Galati (27.000 mp - extindere).

Stocul de spatii comerciale livrat in Romania anul acesta a fost de 200.000 de metri patrati, nivel maxim dupa 2009, potrivit Colliers International.
Aproximativ jumatate din volumul livrat a fost in Bucuresti, unde stocul de centre comerciale a ajuns la aproximativ 1,16 milioane mp, din care aproape 40% in sectoarele 2 si 3, care au devenit cele mai aglomerate din punct de vedere al mall-urilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri