Volumul tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala si de Est a crescut cu 10% in prima jumatate a acestui an, la 5,6 miliarde de euro, Romania cumuland 9% din volumul total, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

In Romania au fost tranzactionate proprietati in valoare de 485 milioane de euro, nivel cu 43% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut (337 milioane de euro).

Pe primul loc in regiune se afla Cehia, cu 37% din volumul total, care a detronat Polonia, liderul traditional al pietei de investitii din Europa Centrala si de Est. Polonia a atras 29% din suma tranzactionata, iar Ungaria 13%.

Lichiditatea din orasele secundare inregistreaza cresteri semnificative: 70% din tranzactii in retail

In Romania, numarul tranzactiilor a crescut, iar valoarea medie s-a mentinut la aproximativ 25,5 milioane de euro, iar Bucurestiul a atras peste 25% din volumul tranzactiilor, pondere sub nivelul din perioada similara a anului trecut cand s-a situat la 48% din volumul investitiilor, ceea ce arata ca lichiditatea din orasele secundare a crescut semnificativ.

Cele mai mari volume s-au inregistrat pe segmentul de retail (70%), in timp ce proiectele industriale au cumulate 13%, cele de birouri 11%, iar hotelurile 6%.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului a fost achizitia a 50% din portofoliul Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara si Iulius Mall Suceava si a trei cladiri de birouri) de catre grupul sud-african Atterbury. Aceasta este prima achizitie a fondului in Romania, care a cumparat actiuni la unul dintre cei mai mari proprietari de spatii de retail din tara.

Pe segmentul de birouri, cea mai notabila achizitie a fost cea a ART BC 7 de catre HILI Proporties de la un antreprenor roman, pentru 30 de milioane de euro.

Globalworth a realizat cea mai semnificativa tranzactie pe piata industriala in primul semestru, prin achizitia Renault Warehouse Oarja pentru aproximativ 42 milioane de euro.

Perioada analizata a marcat intrarea unor nume noi pe piata locala, fie prin achizitia unor platform regionale, fie a unor proiecte individuale. Printre Atterbury, care deja a investit in regiune, in Serbia, alte nume noi sunt U City Public din Thailanda si Hili Properties din Malta.

Romania, performerul Uniunii Europene la evolutia macro: perspective favorabile pentru investitii?

Romania va ramane unul dintre “performerii” Uniunii Europene in privinta evolutiei macroeconomice, tara noastra fiind in topul cresterilor PIB, cu o prognoza de 5,7%. In urma evolutiilor pozitive la nivel macroeconomic, Romania ar putea deveni o destinatie de investitii.

”Fundamentele pietei raman robuste, iar previziunile economice sunt pozitive. Romania va ramane cel mai probabil performerul Uniunii Europene din punct de vedere al cresterii PIB, cu o prognoza de 5,7%, in plus vedem o cerere ridicata din partea chiriasilor pe toate segmentele de piata, care este apropiata de nivelurile record din 2016. Disponibilitatea produselor de calitate este in crestere, iar diferentele de yield dintre Romania si Polonia sau Cehia se mentin semnificative”, se arata in raportul CEE Investment Market.

Estimarile pentru regiune raman optimiste, avand in vedere proiectele in curs, astfel ca piata ar putea ajunge la 13 miliarde de euro ceea ce ar marca un nou record, dupa cel inregistrat in 2016 (12,56 milioarde de euro). Pentru Romania, previziunile JLL indica depasirea pragului de 1 miliard de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri