Bucurestiul se pozitioneaza la jumatatea clasamentului celor mai scumpe piete imobiliare, situandu-se pe locul 26 dintr-un total de 51 de orase luate ale lumii, potrivit unui studiu realizat de de compania americana Coldwell Banker.
Cele mai scumpe piete, conform studiului anual intocmit de Coldwell Banker Real Estate LLC privind Indicele Comparativ al Preturilor Locuintelor (ICPL – Home Price Comparison Index, HCPI) din 29 de tari din America de Nord si de Sud, Australia, Asia si Europa, sunt: Dublin - Irlanda (2.13 milioane dolari), Milano - Italia (1.91 milioane dolari), Roma - Italia (1.79 milioane dolari) si Paris - Franta (1.67 milioane dolari).

La celalat capat al clasamentului, se afla Bogota - Columbia (140.100 dolari), cea mai accesibila piata dintre cele studiate. Alte cateva piete se situeaza si ele sub media de 200.000 dolari, printre care Sharm El Sheikh-Egipt (144.896 dolari), Charlottetown-Canada (157.630 dolari) si Granada-Nicaragua (158.375 dolari). Varsovia (417.760 dolari), capitala Poloniei, este piata internationala care se apropie cel mai mult de media de 422.343 dolari din SUA.

Romania se afla la mijlocul clasamentului, Bucurestiul situandu-se pe locul 26 dintre cele 51 de orase cuprinse in acest studiu. Trebuie precizat insa ca resedintele luate in calcul de studiul american au corespondentul pe piata romaneasca a unor locuinte adresate persoanelor cu venituri medii si mari.

Analizand ofertele de pe piata locala, acest tip de resedinta se regaseste cu precadere in zona central-nordica a Capitalei (atat pentru apartamente, cat si pentru vile). In cazul provinciei, acest tip de oferte se aplica doar pentru vile din marile orase ale tarii, asa cum o arata si tabele de mai jos.

"Bucurestiul, fiind capitala, este de departe orasul cu preturile cele mai ridicate, motivatia principala fiind concentrarea mare de investitori ce dezvolta proiecte noi in capitala, precum si cererea din ce in ce mai mare pentru acest tip de suprafete", declara Anda Marian, Manager Multi Family & International Sales, Coldwell Banker Affiliates of Romania. Marian apreciaza ca "Tot mai multe familii care si-au imbunatit semnificativ modul de viata, doresc sa se mute in resedinte cu suprafete mari; acestea impreuna cu cetatenii straini care se relocheaza in Romania reprezinta principalii clienti pentru acest tip de locuinte".

Apartamente

Zona Pret (dolari/204 mp)
Pipera 550.000
Baneasa 517.000
Herastrau, Floreasca 565.400
Dacia, Dorobanti 770.000

Vile

Zona Pret (dolari/204 mp)
Pipera 594.000
Baneasa 550.000
Herastrau, Floreasca 638.000
Dacia, Dorobanti 880.000


In celelalte orase mari din tara, precum Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta si Craiova care beneficiaza de asemenea dezvoltari rezidentiale, preturile pentru astfel de suprafete au crescut, insa ritmul este mult mai lent decat in Bucuresti. Cu toate acestea, in orasele mari, cu o piata imobiliara efervescenta, cum ar fi Clujul de exemplu, astfel de oferte si oportunitati sunt imediat subiectul unor tranzactii ai caror cumparatori pot fi chiar familii ce cauta un nou camin, cetateni straini sau investitori interesati de investitii pe termen mediu si lung.

Zona Oras Detalii Pret de vanzare in 2007 dolari/204m2
1. Bucuresti Vila/Apartament 880.000/640.000
2. Cluj-Napoca Vila 620.000
3. Timisoara VIla 594.000
4. Iasi Vila 550.000
5. Constanta Vila 532.000
6. Craiova Vila 308.000

O analiza in amanunt a pietei imobiliare nord americane releva ca pretul mediu cumulativ de vanzare al caselor luate in calcul dintre cele 317 piete (orase) din SUA este de 422.343 dolari. Studiul arata ca locatia este criteriul cel mai important de stabilire al pretului si in aceasta tara, astfel ca diferenta dintre cea mai accesibila si cea mai scumpa piata americana este de 2,1 milioane dolari. O casa din Beverly Hills costa 2,21 milioane dolari. La peste 2.253 de kilometri de stralucirea Rodeo Drive, Beverly Wilshire Hotel si Spago se afla Killeen, din statul Texas, cea mai accesibilia piata din aceasta tara - dintre cele cuprinse în studio, unde o casa similara costa 136.725 dolari. Opt dintre primele zece piete considerate cele mai scumpe din SUA se afla in California. In total, 16 piete din SUA depasesc un pret mediu de 1 milion dolari pentru casele cuprinse în studiu.

Canada se prezinta similar cu SUA, în sensul ca si în aceasta tara cele mai scumpe piete sunt cele situate pe Coasta de Vest. Vancouver, Columbia Britanica, se situeaza la varful listei, preturile locuintelor luate în calcul de acest studiu atingand o medie de 1.327.875 dolari. Cea mai accesibila piata din Canada studiata este Charlottetown, Insula Printul Edward (157.630 dolari). Se observa cu usurinta diferenta uriasa de pret dintre cele doua piete, Vancouver si Charlottetown, de 1.170.245 dolari.

Metodologia de calcul a Indicelui Comparativ al Preturilor Locuintelor

Coldwell Banker Real Estate LLC intocmeste Indicele Comparativ al Preturilor Locuintelor prin compilarea datelor provenite de la birourile Coldwell Banker de pe teritoriul Statelor Unite, din Puerto Rico si din Canada si o selectie din celelalte tari pe a caror piata este prezent sistemul Coldwell Banker. Companiile participante la sistemul Coldwell Banker trimit date care se bazeaza pe preturile medii de vanzare ale locuintelor anuntate la vanzare si vandute pana in luna iulie 2007 sau se efectueaza o analiza comparativa a locuintelor evaluate anterior pentru HPCI pe anul 2006.

Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca o locuinta pentru a fi luata în calcul pentru indicele HPCI sunt urmatoarele: sa fie locuinta unifamiliala, sa aiba o suprafata de circa 204 metri patrati, patru dormitoare, doua bai si un grup sanitar, o camera pentru toata familia (sau echivalentul ei) si un garaj pentru doua masini si sa se afle in cartiere sau zone definite de coduri postale de pe o piata tipica pentru persoanele transferate cu functii de middle management in cadrul diverselor corporatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri