Interesul investitorilor straini pentru piata rezidentiala bucuresteana a crescut in ultimii ani, iar aproape 40% din apartamentele din cartierele rezidentiale noi tranzactionate in 2007 au fost achizitionate de oameni de afaceri, majoritatea straini, sustin analistii imobiliari.
Potrivit consultantilor imobiliari ai companiei EuroMetropola, interesul investitorilor straini pentru locuinte noi din capitala vine ca urmare a pozitionarii Romaniei pe locurile fruntase in topul tarilor cu cel mai ridicat yield (nivel de recuperare a investitiei) pe segmentul rezidential din Europa.

"Strainii in cautare de oportunitati investitionale pe piata rezidentiala din Bucuresti achizitioneaza proprietati fara amenajari speciale pe care le renoveaza pentru a le inchiria ulterior sau pentru a le revinde dupa ce valoarea acestora s-a marit. Chiriile pe segmentul de lux pot ajunge si pana la 7.000 de euro/luna, de aceea o astfel de investitie este extrem de profitabila si se poate amortiza intr-un timp relativ scurt", a declarat, potrivit NewsIn, coordonatorul departamentului rezidential al EuroMetropola, Valeria Tudor.

Potrivit acesteia, printre criteriile de selectie ale investitorilor pe primul loc se afla pretul, determinant in alegerea unei proprietati, dar si locatia si calitatea executiei.

In ceea ce priveste motivatia principala pentru a face o investitie, aceasta este profitul, indiferent daca vorbim despre cetateni romani sau straini. "Pe langa strainii care sosesc in tara noastra ca reprezentanti ai unor fonduri de investitii, inregistram si un numar semnificativ de investitori individuali, interesati sa achizitioneze atat vile cat si apartamente in scop investitional", adauga Tudor.

Analistii imobiliari mai spun ca in cele mai multe cazuri contractarea unui apartament inainte de demararea lucrarilor in imobilul respectiv poate genera un profit ce variaza intre 15 si 25%, prin revanzarea locuintei finalizate.

"Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale incurajeaza cumparatorii de proprietati off-plan oferindu-le discounturi atractive ce pot lua forma unor reduceri la pretul de vanzare sau pot consta intr-un loc de parcare sau un spatiu de depozitare oferite gratuit. De asemenea, pentru investitorii care dispun de fonduri suficiente pentru a achizitiona un numar mai mare de apartamente (7-10 apartamente), dezvoltatorii vand la preturi preferentiale", au spus reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara.

Potrivit unui raport de piata al companiei imobiliare Colliers, din cele 3.000 de apartamente din cartierele rezidentiale noi tranzactionate pe piata imobiliara din Bucuresti in primele sase luni ale anului trecut, 40% au fost achizitionate de investitori din tara si din strainatate si doar 60% din apartamentele scoase la vanzare au fost cumparate de catre populatie.

"Investitorii locali achizitioneaza de la doua pana la cinci locuinte intr-un imobil, iar cei straini, greci si spanioli in special, 15-20 de apartamente. Exista insa si o categorie aparte de investitori care achizitioneaza chiar mai mult de 20 de apartamente. Acestia provin in special din Canada si de peste Ocean", au declarat reprezentantii departamentului rezidential al Colliers Romania.

Totodata, analistii unei alte companiei imobiliare bucurestene au declarat ca in trimestrul patru al anului 2007, tot mai multe persoane din Rusia s-au interesat si au achizitionat locuinte "la pachet" in doua ansambluri rezidentiale lansate in Capitala.

"Un grup de oameni de afaceri din Rusia au rezervat 20 de apartament intr-un ansamblu rezidential din zona de nord a Bucurestiului, iar altii s-au orientat catre sudul Capitalei, unde au cumparat 16 locuinte", a spus Radu Culnci, reprezentantul companiei care a intermediat tranzactia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri