Intreprinderile mici si mijlocii incep sa urmeze exemplul dat de multinationale, optand pentru pre-inchirierea spatiilor de birouri si se asteapta ca aceasta tendinta sa se accentueze in urmatoarele 18-24 luni, atat in cazul vilelor, cat mai ales in cazul cladirilor de birouri, sunt de parere analistii companiei de consultata imobiliara Esop.
Pentru cererile de 300-900 mp, cladirile de birouri de talie medie sunt inca putine pe piata, iar proiectele de dimensiuni mari, precum parcurile de afaceri, ofera alternative limitate, pentru ca merg aproape intotdeauna pe inchirierea spatiilor cu 6-9 luni in avans. In ceea ce priveste suprafetele mari, intre 2.000 si 5.000 mp sau mai mult, studierea alternativelor relocarii trebuie realizata cu minimum 9 - 12 luni inainte”, afirma reprezentantii Esop.

Pre-inchirierea spatiilor de birouri are avantaje precum: obtinerea unui nivel de chirie mai atractiv, cu 10-20% mai scazut decat in cazul inchirilor aproape de finalizare; personalizarea anumitor functiuni ale spatiului inca din faza de constructie, precum climatizarea, infrastructura electrica si salvarea costurilor de modificare ce ii revin chiriasului sau perspective de extindere a suprafetei in viitor in aceeasi locatie si salvarea costurilor de relocare.

Totusi, aceste avantaje sunt restrictionate, fiind necesare o planificarea din timp a momentului relocarii, cu 6 - 9 luni in avans, dar si existenta unui business-plan pe 3-5 ani, pentru a putea estima corect nevoile de spatiu ale companii si ritmul de dezvoltare posibil.

In privinta chiriilor disponibile in prezent atat pentru pre-inchirierea, cat si inchirierea de spatii de birouri, acestea se incadreaza intre 12 si 24 de euro/mp, plus TVA, in functie de zona si tipul cladirii de birouri si de perioada de pre-inchiriere, cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare..
Astfel, chiria in imobile clasa A sau B+, aflate in zone ultra-centrale variaza intre 17 si 19 euro/mp, plus TVA, in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si intre 19 si 24 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.
In parcurile de afaceri sau proiectele mixte/integrate din zonele central-nord si central-vest, chiria scade pana la 15-17 euro/mp plus TVA in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si de 16-18 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.

Cele mai mici preturi sunt in parcuri de afaceri sau proiectele mixte/integrate din zonele central-est si est unde chiria este de 12-14 euro/mp plus TVA in cazul unor contracte de pre-inchiriere cu minim 6-9 luni inainte de finalizare, si de 14-16 euro/mp in cazul inchirierii cu 2-3 luni inainte de finalizare sau dupa finalizare.
„Credem ca aceste valori se vor mentine in urmatoarele 12-18 luni, cu o usoara tendinta de crestere, de 10-15% pentru locatiile din zona centru-nord, care dispun de acces la metrou si locuri de parcare”, afirma reprezentantii Esop.

In celasi timp, specialistii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox sunt de parere ca, daca in 2007 chiriile med pentru spatiile de birouri de clasa A s-au situat in jurul 17-18 euro/mp, estimarile pe 2008 sunt pentru cresteri de pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Deja putem vorbi de o medie de 19 euro/mp. De exemplu, in centru, cladirile clasa A prime location ajung pana la valori de 25 euro/mp, in timp ce in zona de business Pipera, chiriile anuntate sunt la nivelul de 16-17 euro/mp”, explica Mihaela Cnobloch, director al departamentului de investitii DTZ Echinox.

Zonele preferate pentru constructiile de birouri raman Nord, in special Baneasa, Pipera si Barbu Vacarescu, cu preponderenta.

„Spatiile de birouri derulate pana la sfarsitul 2007 au ajuns la circa un milion mp. Estimam pana la sfarsitul acesti an, sa ajungem la peste 1,4 milioane mp. Rata de ocupare este extrem de mare, putandu-se vorbi de un vacancy rate de pana la 1%”, a incheiat reprezentantul DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri