Suprafata spatiilor de birouri inchiriata in trimestrul al treilea a crescut de peste patru ori fata de aceeasi perioada din 2009, la 63.400 metri patrati, in acelasi interval fiind inregistrata una dintre cele mai reduse rate de livrari de cladiri noi din ultimii doi ani, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"Mai multe tendinte au marcat al treilea trimestru al anului 2010: o crestere a cererii cu 330% fata de anul trecut, pana la 63.400 metri patrati, si o majorare a activitatii totale de inchiriere, la peste 100.000 metri patrati (incluzand reinnoiri si renegocieri). In ceea ce priveste cererea, acest trimestru a fost cel mai performant de la inceputul anului 2008. In acelasi timp, acest trimestru s-a confruntat cu una din cele mai scazute rate de livrare de noi cladiri - doar 50.700 metri patrati spatii noi de birouri livrate (14% dintre acestea fiind spatii ocupate de proprietari)", se arata intr-un comunicat al CB Richard Ellis (CBRE), citat de Mediafax.

Luand in considerare nivelul de tranzactionare mediu din perioada 2008-2009, de 50.500 metri patrati, acest trimestru a depasit potrivit CBRE chiar si cele mai optimiste scenarii. Suprafata mare inchiriata este explicata prin faptul ca pentru o parte semnificativa dintre tranzactii negocierile au inceput cu 6-9 luni inainte ca ele sa fie finalizate si chiriasii au decis sa profite de oportunitatile financiare bune prezente in piata.

Totodata, analistii CBRE au remarcat o continuare a tendintei ultimelor trimestre, marea majoritate a tranzactiilor fiind incheiate in cladiri de birouri din zona de nord si nord-Pipera, fiecare detinand aproximativ 30% din cerere. Aceste zone sunt urmate de zona centru-nord, cu aproape 20% si centru, vest, sud si est (fiecare cu mai putin de 5%).

Totalul spatiilor finalizate in perioada 2008–2010 s-a situat la o valoare medie de 80.600 metri patrati, iar in trimestrul trei 2010 volumul total se situeaza mult sub aceasta cifra, respectiv la 50.700 metri patrati. In ultimele trei luni cele mai importante cladiri de birouri livrate au fost precum Nusco Tower, Polona OB si SunOffices.

Rata de neocupare este inca in crestere, atingand pragul de 18% la sfarsitul lunii septembrie, iar spatiile noi care vor fi livrate si putinele contracte de preinchiriere vor determina o crestere a spatiilor neocupate in perioada imediat urmatoare.

In ceea ce priveste chiria, nivelul acesteia a ramas stabil la 19,5 euro/metru patrat/luna, dar se observa o presiune descendenta asupra chiriilor nete efective, se mentioneaza in comunicat.

"Proprietarii sunt presati sa ofere discounturi atat pentru chiria de baza, cat si pentru locurile de parcare, perioade de chirie zero, taxe fixe de intretinere si contributie la amenajarea spatiului. Efectele slabei reveniri economice, plus masurile de austeritate recent introduse isi vor face simtita prezenta in lunile ce urmeaza", precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, interesul investitorilor pentru achizitia de cladiri de birouri nu a revenit, astfel ca nici in acest trimestru nu au fost finalizate tranzactii, dupa mai bine de doi ani, fara preluari majore.

"Clientii institutionali iau in considerare posibile investitii, insa doar pentru cladiri solide, in locatii prime si caracteristici tehnice excelente", se mai mentioneaza in comunicat.

Stocul spatiilor de birouri era la sfarsitul lunii septembrie de 1,94 milioane de metri patrati, iar pentru trimestrul al patrulea sunt programate pentru finalizare proiecte totalizand peste 110.000 metri patrati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri