Finantatorul echipei Steaua, George Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino au fost achitati de instanta suprema in dosarul "Valiza".

La ultimul termen de judecata, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a sustinut in fata judecatorilor ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare, in vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendare, scrie OnlineSport.ro.

Judecatorii instantei supreme, cu doua voturi pentru si unul impotriva, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

In ce priveste opinia separata, judecatorul a considerat condamnarea la inchisoare cu suspendarea executarii in cazul celor cinci inculpati.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, noteaza Mediafax.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata , in decembrie 2008, in dosarul "Valiza", de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat si Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal.

Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Procesul privind fapte de coruptie in fotbal a fost finalizat in 6 martie 2012, cand procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a sustinut in fata judecatorilor instantei supreme ca George Becali si avocata Alina Ciul trebuie condamnati la pedepse cu executare, in vreme ce pentru Piturca, Marino si Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executarii.

Procurorul a aratat ca George Becali trebuie condamnat pentru dare de mita si trei fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata la o pedeapsa privativa de libertate. Procurorul a cerut patru ani de inchisoare pentru fapta de dare de mita si doi ani de inchisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsa cu executare a cerut si pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de inchisoare pentru faptele de favorizare a infractorului si fals.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mana dreapta a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino si Victor Piturca. Pentru toti cei trei procurorul a cerut condamnarea la cate doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Procurorul DNA a precizat ca "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul romanesc si ca instanta suprema nu trebuie sa legalizeze astfel de practici prin solutia pe care o va da, daca se doreste redescoperirea unor noi valori fotbalistice romanesti.

Unul dintre avocatii lui George Becali a sustinut in fata judecatorilor ca finantatorul echipei Steaua nu a urmarit nicio clipa sa comita fapte de coruptie, iar intentiile acestuia au fost bune, in sensul de a motiva si amplifica dorinta de victorie a jucatorilor in meciul de la Cluj.

Aparatorul lui Becali a mai precizat ca nicio clipa jucatorii nu au crezut ca finantatorul echipei Steaua le va da bani si chiar au luat in deradere ofertele acestuia, context in care George Becali s-a ridicat in picioare si a cerut instantei sa nu-l asculte pe avocat, "pentru ca spune numai minciuni".

"Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam sa ii premiez", le-a spus Becali judecatorilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri