Eticheta de risc cardiovascular va fi destinata produselor preambalate si ambalate si va avea forma dreptunghiulara, aceasta va avea trei culori, in functie de riscul privind bolile cardiace, conform News.ro

Eticheta de culoare rosie: produsul alimentar are un risc ridicat privind bolile cardiovasculare
Eticheta galbena: un risc moderat
Eticheta verde: risc scazut

Eticheta cu risc crescut va fi insotita de mesajul: ”consumati numai ocazional”, eticheta cu risc mediu va preciza ca exista un risc moderat pentru consum, iar cea verde va fi insotita de mesajul ”alegerea sanatoasa”.

Pentru etichetele rosie si galbena, de risc crescut si moderat, se va preciza si elemental nutritional de risc: grasimi, grasimi saturate, acizi grasi trans, zahar, sare. Aceleasi reguli se vor aplica si pentru produsele care nu sunt preambalate sau ambulate.

In plus, daca produsul alimentar contine mai multe elemente de risc cardiovascular, producatorul, respectiv vanzatorul are obligatia de a aplica o eticheta distincta pentru fiecare element de risc.

Producatorii au termen sase luni de la intrarea in vigoare a legii pentru a identifica produsele cu risc cardiovascular pentru consumator si de a eticheta aceste produse.

In plus, Ministerul Sanatatii are obligatia de a explica publicului larg modul in care pot fi decodate simbolurile de pe etichete, precum si riscurile asociate cu consumul acestor produse.

Propunerea legislativa mai prevede acordarea de tichete de masa BIO, dorindu-se, astfel, modificarea legii 142/1998 privind acordarea de tichete de masa.

Tichetele BIO sunt, potrivit proiectului, tichete de masa, pe suport de hartie sau electronic. Valoarea acestor tichete de masa BIO este cu 20% mai mare decat valoarea nominala a tichetelor de masa standard.

Aceste tichete nu pot reprezenta mai mult de 25% din numarul de tichete de masa, pe luna respectiva. Tichetele BIO pot fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare neprocesate, inclusive din pietele agro-alimentare, precum si produse alimentare care au eticheta BIO, conform prevederilor legale in vigoare.

Citeste si:

Punerea in aplicare si controlul acestei legi intra in atributiile Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA).

Propunerea legislativa vine si cu sanctiuni: prima abatere se sanctioneaza cu avertisment scris si obligatia de conformare in 30 de zile calendaristice.

A doua abatere se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100 si 10.000 de lei, insotita de suspendarea comercializarii produselor respective.

Initiatorii precizeaza, in expunerea de motive a proiectului de lege, ca etichetele colorate pentru riscul cardiovascular este un proiect promovat de Societatea Europeana de Cardiologie si Societatea Nationala de Cardiologie.

Ei arata ca mesajul ”Evitati excesul de sare, zahar si grasimi” nu este suficient, pentru ca nu se specifica cat inseamna excesiv, etichetele colorate aratand, astfel, foarte clar riscul la care este supus consumatorul, in momentul in care cumpara respectivul produs, din perspectiva riscului de boli cardiovasculare.

Proiectul a fost depus miercuri la Senat, in calitate de prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sursa foto: gyn9037 / Shutterstock